Abdulah Sidran: Kad se napiše scenario odlično je, ali dok se piše to je muka živa

Prve riječi Sidrana nakon najave bile su u samo njegovom stilu: „Ama uvijek me onesposobe, jezik mi oduzmu krupne riječi"
100 pregleda 0 komentar(a)
Marija Čolpa, Abdulah Sidran, Foto: Amil Ibrahimagić
Marija Čolpa, Abdulah Sidran, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 01.10.2011. 11:02h

JU Centar za kulturu u Plavu je 30. septembra bio stecište brojnih pisaca, književnika i likovnih umjetnika.

Povod tome su Plavski književni susreti, koji se ove godine održavaju po tridesetpeti put, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Opština Plav, dok je organizator JU centar za kulturu.

Poslastica tridesetpetih Plavskih književnih susreta bilo je veče posvećeno pjesniku, scenaristi i dramskom piscu Abdulahu Sidranu, čija je sagovornica na plavskoj pozornici Centra za kulturu bila publicista i književnica Marija Čolpa.

„Rijetka je prilika i velika čast u našem gradu, uvjek žednog ljepote riječi i posjeta, pozdraviti jednog od gromada kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, zlatnog pera i uzvišene riječi.

Ne treba ništa kazati o njemu, dovoljno je izgovoriti njegovo ime, pa da se duša i srce ispuni uzvišenim osjećanjemk ljepote“, kazao je ispred organizatora Emil Redžematović.

Prve riječi Sidrana nakon najave bile su u samo njegovom stilu: „Ama uvijek me onesposobe, jezik mi oduzmu krupne riječi.

Niko od nas kao što mislimo da jeste, niti su drugi tako sitni kao što mislimo da jesu.Ne bih sebe vidio u tako krupnim riječima“, kazao je Sidran.

Čolpa je u razgovoru sa Sidranom o njegovim djelima kazala, da je Sidran, po njenom mišljenju, čovjek koji razmišlja kao pravi šahovski velemajstor u svakom njegovom poslu.

„Abdulah je neko ko je zasluženo naš najbolji scenarista, jer smatram da je bivša Jugoslavija i dalje jedan zajednički umjetnički prostor, a podjetiću vas na filmove Sjećaš li se Doli Bel, Otac na službenom putu koje je po njegovom scenariju režirao Emir Kusturica, i koji su stekli svjetsku slavu,.

Nakon iščitanih pjesama od strane Sidrana za koje je dobio beskrajno mnogo aplauza, Čolpa je Sidrana upitala, kako je to praviti scenario?

„Kad se napiše onda je odlično, al dok se piše to je muka živa. Čak sam ja sebi po hotelskim sobama dok sam pisao scenario imao sam razne vrste stimulirajućih parlola po zidovima, jedna od njih je bila „Sjeti se radosti“.

Došli bi i pitali me šta ta parola znači, ja bih kazao: " Pa da se sjetim kako ću se radovati kad završim scenario .Jer tu ima i neke nepravde kad se kaže film je tog i tog režisera, režiser je nešto poput dirigenta u muzici, a kompozitori oni koji stvaraju muziku, jer u filmu treba izmisliti priču, izmisliti likove, dati im jezik, pa sve detalje uklopiti i to su strahovito teški poslovi.

Jesam se izmajstorisao u tom poslu, ali dođe vrijeme kada čovjek stigne u neke veće godine i onda je džabe i znanje i iskustvo, jer ne ide što ne ide, nešto što sam nešto radio za dan, sad mi treba sedam dana i to je tako" kazao je Sidran i zahvalio se organizatorima i publici na ukazanoj časti.

Bonus video: