Požari na Toplišu i u Lješevićima pod kontrolom, pepeo stigao do Hrvatske

"Vatra je stavljena pod kontrolu, a kuće su spašene", kazao je Maksim Mandić, komandir kotorskih vatrogasaca
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 15:38h

Vatrogasci su uspjeli da lokalizuju požar na brdu Topliš iznad Budve i nema bojazni da će se vatra spustiti prema kućama.

Veliki požar buknuo je oko 12 časova na Toplišu, vatra nošena vjetrom brzo se širila, a intervenciju vatrogasaca onemogućavo je nepristupačan teren.

Nakon izbijanja požara načelnik Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić kazao je "Vijestima" da su putevi kroz brdo zakrčeni, što ih onemogućava da se približe žarištu.

"Istovareno je nekoliko kamiona zemlje na prilazu, jednostavno potrebno je da bagerom prvo sklonimo zemlju, kako bi se kolima približili požaru", kazao je Šljukić.

U međuvremenu angažovan je avion, koji je nadlijetao požarno područje i izbacivao vodu.

Na Toplišu

Požar u blizini kamenoloma kod Lješevića

Vatrogasci iz Kotora, Tivta i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli iz Radovića od jutros se bore sa požarom većih razmjera koji je izbio u širem reonu sela Lješevići u Donjem Grblju.

U gašenje požara odmah su se uključili vatrogasci iz Kotora

Vatra je izbila u blizini kamenoloma kod Lješevića, odakle se nošena sjevernim vjetrom vrlo brzo proširila i zahvatila prostor od nekoliko desetina hiljada kvadrata pod makijom i niskim rastinjem.

U gašenje požara odmah su se uključili vatrogasci iz Kotora, koji su spriječili njegovo širenje ka kućama u Lješevićma, ali se vatra sa druge strane, proširila zapadno prema Grabovcu u opštini Tivat, gdje trenutno napreduje prema crkvi i manastiru Svetih arhanđela.

Trenutno se protiv vatre na ovom području bori kompletan sastav Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, kojima se u pomoć uputio i jedan broj vozila Vatrogasne jedinice Tivat.

U pomoć su pozvani i avioni Sektora za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, pa se očekuje da će se u narednim satima u gašenje požara uključiti i najmanje još jedan dromader.

Pod kontrolom

"Vatra je stavljena pod kontrolu, a kuće su spašene", kazao je Maksim Mandić, komandir kotorskih vatrogasaca za Skala radio.

Jak sjeverni vjetar raspiruje vatru, a pepeo je stigao do Kotora, pa čak i Konavala kod Dubrovnika odakle su se javili tamošnji predstavnici službe spašavanja.

"Ukoliko vjetar ne promijeni pravac sa stihijom će biti još borbe do dugo u noć", kazao je za Mandić.

Vatrogasci svim silama nastoje da požar drže pod kontrolu.

Galerija

Bonus video: