Brajan Brajušković: Nisam znao koja je dužina kose, brade i brkova dozvoljena

Načelnik zatvora za kratke kazne u ZIKS-u ga pozvao na razgovor nakon problema sa šefom obezbjeđenja
110 pregleda 0 komentar(a)
Ziks, Foto: Arhiva Vijesti
Ziks, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.09.2011. 08:50h

Zbog problema koje je osuđenik Radomir - Brajan Brajušković imao sa rukovodiocem službe obezbjeđenja Milivojem Ivančevićem, a o čemu su "Vijesti" već pisale, načelnik zatvora za kratke kazne u ZIKS-u Dušan Bijelić pozvao je u srijedu Brajuškovića na razgovor.

"Bijelić me pozvao na razgovor nakon posjete ombudsmana Bakovića, primio me na krajnje korektan i primjeren način, a povod razgovora bilo je saslušanje povodom incidenta sa Ivančevićem", kazao je Brajušković.

Tokom razgovora, kaže Brajušković, on je Bijeliću ponovio da stoji iza svake riječi objavljene u "Vijestima" i ponovio optužbe na ponašanje rukovodioca službe obezbjeđenja Ivančevića koji je nad osuđenicima pokazivao samovolju i moć, i koji ih je dok mu drveni buzdovan nije oduzet njime udarao između nogu.

"Načelnik Bijelić tražio je od mene da o svemu sačinim zabilješku što sam i uradio. Tu sam naveo sve što sam i ranije izjavio i sa čime je javnost upoznata, a to je način na koji se Ivančević ophodio prema osuđenicima i prigovor na uslove boravka, mada uprava zaista radi na poboljšanju uslova.

Bijelića je zanimalo zbog čega sam se prvo obratio "Vijestima", a ne njemu, kao i konkretno zbog čega sam se obratio novinarki koja je pisala tekst", kazao je Brajušković.

Naknadno pravilnik

Brajušković je Bijelića upoznao sa tim da mu niko po njegovom dolasku na izdržavanje kazne nije čak ni pomenuo pravilnik, tako da on nije mogao znati koja je dužina kose, brade ili brkova dozvoljena, a zbog čega je i nastao problem sa Ivančevićem.

"Nakon našeg razgovora dobio sam pravilnik i upoznao se sa pravilima koja važe u toj ustanovi", kazao je Brajušković.

Brajušković se u ZIKS-u nalazi od 1. septembra, a do kraja kazne ostalo mu je još tri mjeseca. Tokom prošle sedmice on je kontaktirao redakciju "Vijesti" i žalio se na uslove boravka i neprimjeren odnos službenika ZIKS-a prema osuđenicima.

O svemu što se desilo u toj ustanovi svoj sud daće i zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori Šućko Baković, koji je nakon posjete ZIKS-u pokrenuo ispitni postupak.

Bonus video: