Nastavak istrage protiv ljekara koji su liječili Ivanu Šoć: Nije bila neurološki slučaj

Zastupnik oštećene porodice najavio i novu istragu o pokušaju “prikrivanja”, najvjerovatnije, teške greške ljekara koji su liječili Ivanu Šoć
697 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 07:48h

Neurolog Kliničkog centra dr Ilija Stolić kazao je juče da prilikom pregleda pokojne Cetinjanke Ivane Šoć, nije pronašao neorološke smetnje, kako su to tvrdili ljekari Klinike za infektivne bolesti dr Brankica Dupanović i dr Dragan Obradović, koji su šest dana liječili djevojku nakon čega je ona dan poslije otpusta iz KC-a, preminula zbog komplikacija izazavnim virusom svinjskog gripa.

“Vijesti” saznaju da je dr Stolić naveo da je preminulu djevojku pregledao 14. i 18. februara u Kliničkom centru, a da tokom analiza nije našao elemente neuroloških ispada kod pacijentkinje, koja je 19. februara preminula zbog ugušenja.

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović juče u istrazi protiv ljekara Obradovića i dr Dupanović, saslušao i tri komšinice porodice Šoć, strica preminule djevojke, pacijenta koji je bio u sobi pored Ivanine ali i Cetinjanina koji je dan prije smrti vozio djevojku od bolnice do porodičnog stana.

Advokat Duško Jovović, koji zastupa porodicu Šoć, kazao je “Vijestima” da su svjedoci pričali o petku 18. februaru, kada je djevojka mimo njene i volje njenih roditelja otpuštena kući.

“Svi svjedoci, koje je predložila porodica, su ispričali u kakvom je teškom stanju tog dana bila Ivana dok su je vozili od kuće do Cetinja. Komšinice su prepričale detalje kada su je iznijeli iz automobila i unosili u zgradu. Svi su kazali da je bila u veoma teškom stanju, a dovoljno je reći da su svi tog dana pribojavali da će se dogoditi najgore”, naveo je advokat Jovović.

Stric preminule djevojke Radovan Šoć sudiji je prepričao šta je pričao sa Ivanom tokom njenog boravka u bolnici, ali i detalje razgovora sa dr Dupanović za vrijeme liječenja i na dan njenog otpusta.

Ivana Šoć je u Klinički centar u Podgorici primljena 12. februara ove godine sa visokom temperaturom, grčevima i opštom malaksalošću, a za vrijeme boravka u bolnici ljekari Obradović i Dupanović nijesu prepoznali simptome svinjskog gripa niti su uradili potrebne testove na virus AH1N1, zbog kojeg je Ivana preminula 19. februara ove godine, dan nakon što je otpuštena sa liječenja. Tokom liječenja, djevojci je dato nekoliko infuzija, vitamini, hemomicin, ali i antidepresivi jer su ljekari smatrali da ima “neuorološke ispade”.

Dan nakon izlaska iz bolnice, odakle je kako tvrdi porodica otpuštena u veoma lošem stanju - nije mogla da hoda, priča, jede, Ivani je pozlilo u porodičnom stanu, a tek nakon izvještaja patologa dr Dragane Čukić oni su saznali od čega je njihova kćerka i sestra umrla.

Prema planu sudije Bašovića 3. oktobra biće saslušani neuropsihijatar dr Zorica Barac i osoblje Klinike za infektivne bolseti Bogdanka Andrić, Dragica Terzić, Jasminka Đečević, Dobrila Nikčević.

Jovović: Biće i nova istraga

Zastupnik oštećene porodice Duško Jovović najavio je da će nakon okončanja ovog krivičnog postupka, pokrenuti novu istragu o pokušaju “prikrivanja”, najvjerovatnije, teške greške ljekara koji su liječili Ivanu Šoć.

“Mišljenje konzilijuma ljekara medicinske struke o tome kako nije bilo pogrešnog postupanja tokom Ivaninog liječenja, sada nećemo komentarisati. Doći će red i da se za taj dio pokrene istraga za prikrivanje ili pristrasnost i neobjektivnost. To mišljenje jeste sada uvršteno u spise predmeta ali to je za nas samo pamflet bez stručne sadržine i pravne ili medicinske težine. Medicinsko vještačenje neke relevantne ustanove će pokazati kako je i na koji način Ivana liječena i zašto je umrla”, naveo je Jovović.

Bonus video: