Dujović: Durutović nije mogla da sudi „Jadransku stražu”

“Neistina je da je protiv mene pokrenut bilo kakav disciplinski postupak u Sudskom savjetu Crne Gore"
279 pregleda 0 komentar(a)
Mušika Dujović, Foto: Arhiva Vijesti
Mušika Dujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.09.2011. 08:18h

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Mušika Dujović izjavio je “Vijestima” da protiv njega nije pokrenut nikakav disciplinski postupak pred Sudskim savjetom Crne Gore radi utvrđivanja odgovornosti zbog suđenja u predmetu “Jadranska straža”.

“Neistina je da je protiv mene pokrenut bilo kakav disciplinski postupak u Sudskom savjetu Crne Gore, kako su to objavili pojedini mediji, a povodom predmeta koji sam sudio Draganu Zindoviću, jednom od okrivljenih za ubistvo u restoranu “Jadranska straža” u Budvi.

Ovaj predmet je prije mene sudio Ivica Stanković, tada predsjednik Višeg suda u Podgorici.

Nakon Stankovićevog izbora za sudiju Vrhovnog suda Crne Gore, izabran sam za predsjednika Višeg suda u Podgorici i zato sam nastavio da sudim ovaj predmet.

Sudija Evica Durutović nije mogla da sudi ovaj predmet jer je jedan od branilaca u tom predmetu iz advokatske kancelarije njenog supruga”, kazao je Dujović.

Suprug sudije Evice Durutović, advokat Branislav Durutović i advokat Dragoljub Đukanović, koji je u ovom slučaju Zindovićev branilac, iz iste su advokatske kancelarije, što je i bio razlog predsjedniku Dujoviću da preuzme slučaj.

Brat optuženog ga prijavio

Dujovića je Sudskom savjetu prijavio brat Dragana Zindovića, optuženog za ubistvo u restoranu “Jadranska straža”, Milan Zindović, koji tvrdi da je Dujović predmet „Jadranska straža” oteo od sudije Evice Durutović i dodijelio ga sebi.

Brat optuženog smatra da je na ovaj način prekršen Zakon o sudovima i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Zindović je zatražio od Sudskog savjeta razrješenje Dujovića, zbog grubog kršenja ustava i zakona.

Prema članu 23 zakona o Sudskom savjetu, jedna od 11 nadležnosti je da kontroliše rad sudova i sudija, te da odlučuje o disciplinskoj odgovornosti sudija.

Pokretanje disciplinskog postupka regulisano je članom 53 zakona, u kojem se između ostalog navodi da se predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti podnosi disciplinskoj komisiji. Predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije mogu podnijeti predsjednik suda, predsjednik neposredno višeg suda i predsjednik Vrhovnog suda.

Đukanović ne vidi konflikt interesa

Okrivljeni Dragan Zindović, Radojica S. Zeković, Aleksandar S. Zečević i Rajko D. Knežević, optuženi za ubistvo Vladimira Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalbert Šuta i ranjavanja Vladimira i Željka Jankovića, u bašti budvanskog restorana “Jadranska straža”.

Predmet je tokom 2008. sudio predsjednik Višeg suda Ivica Stanković, ali samo do aprila 2009, jer je tada odlukom Sudskog savjeta Stanković izabran za sudiju Vrhovnog suda, a Dujović za predsjednika Višeg suda u Podgorici.

Advokat Dragoljub Đukanović, branilac okrivljenog Zindovića, juče je “Vijestima” objasnio da ne postoji zakonska smetnja da on bude branilac okrivljenih u predmetima koje sudi sudija Evica Durutović.

“Ne vidim da postoji bilo kakav konflikt interesa to što sam Zindovićev branilac, a bilo je određeno da sudi ovaj predmet vijeće sudije Evice Durutović. Ne postoji ni zakonska smetnja da budem branilac okrivljenih u ostalim predmetima koje sudi sudija Evica Durutović.

Činjenica je da ja i advokat Branislav Durutović godinama dijelimo istu kancelariju, ali nemamo istu kasu u smislu da dijelimo zaradu. On ima svoje predmete, a ja svoje.

Imamo predmete u kojima smo zajedno branioci okrivljenih, kao u slučaju “Zavala” gdje branimo Rajka Kuljaču i Dragana Marovića, ili u slučaju optuženih za drogu, ali tu nema nikakvog konflikta interesa”, smatra advokat Đukanović, dodajući da sa advokatom Durutovićem nema zajednički pečat.

U Višem sudu u Podgorici juče je pred vijećem sudije Evice Durutović održan glavni pretres okrivljenim ljekarima za smrt Almere Fetić.

Prema optužnici, ljekari Ranko Mirović i Dragoljub Kastratović, počinili su teško djelo protiv zdravlja ljudi, dok je ginekolog Goran Lazarević, optužen za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći. Advokat Đukanović je u ovom predmetu branilac okrivljenog Mirovića i prisustvovao je jučerašnjem glavnom pretresu.

Uvažena žalba odbrane

Uoči početka ponovljenog suđenja, redakciji “Vijesti” pismom se obratio optuženi Rajko Knežević, u kojem on navodi da nema nijednog dokaza da je pucao u bašti “Jadranske straže”.

On je u pismu naveo da je sudija Mušika Dujović uzeo predmet na nezakonit način, protivno članu 89 Zakona o sudovima kojim je propisano da se predmeti dodjeljuju sudiji u radu metodom slučajne dodjele predmeta, koja zavisi isključivo od oznake i broja predmeta.

Knežević je u tom pismu dodao da je na zahtjev Apelacionog suda, sudija Dujović sačinio službenu zabilješku u kojoj priznaje da ovaj predmet nije uzeo na način kako to propisuje zakon o sudovima, metodom slučajne dodjele predmeta, već da je predmet zbog složenosti lično uzeo u rad.

Apelacioni sud je uvažio žalbu odbrane i ukinuo prvostepenu presudu sudije Dujovića, kojom su četvorica okrivljenih osuđeni na po 17 godina zatvora, navodeći da je prekršen član 89 Zakona o sudovima, te da je prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima člana 6, kojom je zagarantovano pravo na pravično suđenje, koje između ostalog podrazumijeva pravo na pravičnu raspravu pred nezavisnim i nepristrasnim sudom.

Predmet je sada u rad dodijeljen sudiji Dragoju Joviću, koji je za 7. novembar u Višem sudu u Podgorici, zakazao početak ponovljenog suđenja.

Bonus video: