Jedite patlidžan ako želite da smanjite holesterol

"Sluzavo povrće, poput patlidžana, uklanja holesterol iz organizma", navodi Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 19:39h

Najnovija studija rađena u Kanadi mogla bi potencijalno da spase milione ljudskih života, jer je istraživanje pokazalo da konzumiranjem određenih vrsta hrane ljudi mogu značajno da umanje nivo holesterola i poboljšaju šanse za izbJegavanje srčanih oboljenja ili moždanog udara.

Pravilna ishrana i redovne fizičke aktivnosti su najvažnije za održavanje zdravih nivoa holesterola, koji je vrsta masnih naslaga i pomaže izgradnju i održavanje ćelija, piše u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Međutim, stručnjaci podsjećaju da postoje različite vrsta holesterola, od kojih vrsta pod nazivom HDL promoviše zdravlje srca, dok druga pod nazivom LDL doprinosi srčanim oboljenjima.

Uobičajeni savjet je da se umanji unošenje životinjskih masti, odnosno masti koje su u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, jer su one izvor LDL holesterola.

"Sluzavo povrće, poput patlidžana, uklanja holesterol iz organizma", navodi Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu.

On je proučavao osobe koje su se pridržavale niskokalorične ishrane u kojoj je uključena takva vrsta hrane, jer je želio da istraži da li su njihovi nivoi holesterola niži nego kod osoba koje samo konzumiraju niskokaloričnu hranu. U studiji je učestvovalo 300 muškaraca i žena i svi su uzimali ljekove za smanjenje holesterola.

Oni koji su pratili pojačanu dijetu takođe su uzimali hranu za koju je poznato da umanjuje loš holesterol - jabuke, grožđe, jagode, određene žitarice i povrće, koštuničavo voće, maslinovo ulje ili ulje kanole, pasulj i soja i njihove prerađevine.

Šest mjeseci kasnije istraživači su provjerili rezultate i pokazalo se da su oni koji su konzumirali hranu koja smanjuje holesterol imali za 13 do 14 odsto manji nivo lošeg holesterola, dok su svi koji su pratili samo niskokaloričnu ishranu imali smanjenje od samo tri odsto.

Doktor Dženkins kaže da bi rezultati trebalo da ohrabre osobe koje imaju visok holesterol, jer mogu da promijene nivo sopstvenog lošeg holesterola tako što će preći na dobru ishranu.

Istraživači su takođe istakli da je još jedan pozitivan efekat te dodatno niskokalorične ishrane bio da su učesnici u studiji takođe smanjili nivo krvnog pritiska.

Bonus video: