ostale bez doma

Požar progutao barake na obali Morače

POŽARI U CRNOJ GORI: Vatra prijeti maslinama u Valdanosu, nema dromadera; gori i kod motela Gazivoda na Rijeci Crnojevića
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 14:48h

Barake u kojima su živjele majka i ćerka Anka i Slobodanka Stanković, koje se nalaze na obali Morače pored Kliničkog centra i Medicinske škole izgorjele su u oko 20 časova.

Prema riječima očevidaca, jak vjetar je razbuktavao vatru, a srećom u trenutku izbijanja požara u njima nije bio niko.

Slobodanka, koja je bila u blizini, pokušala je da vodom iz bidona spriječi širenje vatre, ali nije mogla sama ništa da učini.

"Komšije su gledale dok sam pokušala da ugasim vatru, a niko mi nije pomogao. Neko je zvao vatrogasce, ali kada su došli već je bilo kasno, pa smo ostale bez krova nad glavom", kazala je Slobodanka.

Komandir Vatrogasne jedinice Radomor Pješčić kazao je sinoć da su na mjesto požara stigla četiri vozila i osamnaest vatrogasaca.

“Dobili smo informaciju da se u jednoj od baraka nalaze eksplozivne materije, pa nijesmo smjeli da priđemo suviše blizu. Vjetar je otežao gašenje, a uzrok požara još ne znamo”, kazao je Pješčić.

On nije isključio mogućnost da je požar namjerno izazvan, a rekao je da je moguće i da je riječ o nepažnji.

Anka i Slobodanka trideset godina žive u barakama koje su izgorjele, a sve što su imale sinoć je uništila stihija.

Ovo nije jedini požar koji je sinoć izbio u Podgorici. Vatrogasci su, pored ostalog, intervenisali na Kakarickoj gori, Piperima i Lješanskoj nahiji.

Požar prijeti Valdanosu

Veliki požar koji je zahvatio Bijelu goru u Ulcinju i dalje se rasplamsava, ali je širenje vatrene stihije prema Novoj mahali i gradu na zasada spriječeno.

"Požar je za sad pod kontrolom u rejonu prema Maslinjacima i iznad Nove mahale, ali ko zna šta će donijeti noć budući da meteorolozi najavljuju pojačan sjeveroistočni vjetar. Dako preživimo noćas, jer nam ujutru stižu dromaderi iz Podgorice", kazao je načelnik službe zaštite Fljamur Selović navodeći da je teren izuzetno nepristupačan.

Dako preživimo noćas, jer nam ujutru stižu dromaderi iz Podgorice.

"Sa borove šume vatra se seli na nisko rastinje u pravcu Valdanosa ali je ta uvala još uvijek daleko", kazao je Selović.

On je objasnio da je požar zahvatio površinu od oko četiri kvadratna kilometra.

Ulcinjskim vatrogascima su pomagale kolege iz Bara, brojni mještani kao i radnici pojedinih privatnih preduzeća.

Gorjelo je opet i na području cetinjske opštine

Oko 17 sati izbio je veliki požar na Rijeci Crnojevića, odnosno u mjestu poznatom kao Pavlova strana, 300 metara od motela „Gazivode“.

Vatra je zahvatila veliku površinu cerove šume i nisko rastinje, pa je cetinjskim vatrgascima trebalo nekoliko sati da vatru stvae pod kontrolom.

Komandir jedinice sa Cetinja, Peđa Moštrokol, kaže da je požar bilo veoma teško lokalizovati jer se radi o veoma nepristupačnom terenu.

Pretpostavlja se da je uzrok požara, ljudski faktor.

Galerija