POD LUPOM VIŠE DESETINA OSOBA

Utajili milione eura poreza?

Specijalno državno tužilaštvo ispituje da li su Nikola Vujačić i sa njim povezane osobe oštetili državnu kasu
682 pregleda 11 komentar(a)
pare, utaja poreza, Foto: Shutterstock
pare, utaja poreza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:07h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ispituje da li su podgorički biznismen Nikola Vujačić i sa njim povezane osobe utajili više miliona eura poreza i za toliko oštetili državnu kasu.

Na zahtjev specijalnih tužilaca, sudija za istragu nedavno je privremeno blokirao njegovu i imovinu preduzeća i osoba poslovno povezanih sa Vujačićem.

To je “Vijestima” nezvanično rečeno iz SDT-a, na čijem čelu je Milivoje Katnić.

“Vijestima” je u toj instituciji objašnjeno da je pod lupom tužilaštva više desetina osoba i više od dvadeset preduzeća, koje sumnjiče da su godinama tajili porez i time oštetili državni budžet.

U istoj istrazi tužilaštvo je tražilo blokiranje imovine osoba koje je pobočno dovela u vezu sa Vujačićem i sa njim povezanim preduzećima.

Na njihove nekretnine stavljena je blokada jer tužilaštvo ispituje da li su firme koje su navodno utajile porez samo fiktivno prenijele vlasništvo ne te osobe.

Viši sud je na zahtjev Katnićevih tužilaca 4. aprila donio privremenu mjeru, koja je šest dana kasnije upisana kao teret u katastarsku evideniciju Uprave za nekretnine.

Ograničenje je upisano na Vujačićev stan u Tološima, površine 69 kvadrata.

Istog dana teret je stavljen i na garažno mjesto koje u u Ulici Vaka Đurovića ima firma Podgorica gradnja, ali i na stan površine 60 kvadrata u zgradi u naselju Kruševac, koji je upisan na firmu Graditelj Podgorica, ali i na podrum površine 20 kvadrata na Zabjelu.

Blokirana je i gotovo kompletna imovina firme Televex, čiji su osnivači Olga i Veselinko Mijajlović i Srđan Laković, ali i imovine Hidrocop, koja je u vlasništvu Radana Živkovića.

Privremena mjera zabrane raspoladanja upisana je i na Živkovićevu imovinu u Kržanji i Ublima, ali i na imovinu Vladana Živkovića.

U istoj istrazi blokirana je imovina Podgoričanina Saše Kaluđerovića, jer SDT sumnja da je jedna od kompanija koju istražuju zbog utaje poreza pokušavala da spasi nekretnine prebacujući ih na njegovo ime.

Tada je nezvanično rečeno da Kaluđerović nije pod istragom zbog utaje poreza, ali da do okončanja istrage ne može raspolagati imovinom.

Privremena mjera upisana je na poslovne prostore ukupne površine 391 kvadrat, u zgradi Cijevne komerec u podgoričkom naselju Kruševac.

“Firma, čije poslovanje se ispituje zbog milionske utaje poreza, prenijela je nekretnine na Kaluđerovića, zbog čega smo tražili od suda da tu imovinu privremeno blokiraju do okončanja istrage. Sumnjamo da su na taj način pokušali da sačuvaju imovinu od eventualne zapljene”, kazao je ranije sagovornik iz SDT-a.

Prema saznanjima lista, iz istog razloga blokirana je imovina još nekoliko Podgoričana, od kojih neki čak ni nemaju nikakve veze sa Vujačićevim kompanijama.