Požar prijeti Valdanosu: Stižu avioni iz Hrvatske i Italije?

Prognoze nijesu povoljne, u noćnim satima vjetar će opet okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni smjer, rekao je meteorolog Dušan Pavićević
57 pregleda 0 komentar(a)
požar Valdanos, Foto: Čitalac reporter
požar Valdanos, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 29.09.2011. 17:19h

Još postoji mogućnost da se požar u Ulcinju, na brdu Bijela, proširi na uvalu Valdanos, dok su crnogorski dromaderi, avioni za gašenje požara - na remontu.

Vatrogasci su uspjeli da vatru okrenu od maslinjaka i usmjere je prema nižem rastinju.

Dim sa Bijele gore danas je nosio lagani maestral, ali vatrogasci se plaše svjevernog vjetra.

"Prognoze nijesu povoljne, u noćnim satima vjetar će opet okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni smjer i takav će biti do prijepodnevnih sati", rekao je meteorolog Dušan Pavićević iz Meteo centra TV Vijesti.

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu rekao je da se ne paniči.

"Zahtijevali smo da nam se upute avioni, ali oni su na remontu. Očekujemo da će to uraditi u toku sjutrašnjeg dana. Mi smo se obratili nadležnom ministarstvu i to je u proceduri oni završavaju to što je najneophodnije. Tako da su pomenute i Hrvatska i Italija", rekao je Cungu Televiziji "Vijesti"

Požar nadomak Ulcinja će, prema riječima načelnika Službe zaštite Fljamura Selovića, vjerovatno biti lokalizovan tek kad padnu prve kiše.

"Teren je vrlo nepristupačan tako da smo prinuđeni da gasimo naprtnjačama. A s obzirom na razmjere vatrene stihije, realno je da je spas samo u prvim kišama", kazao je Selović.

Požar je buknuo u srijedu popodne, a Krizni štab na čelu sa Cunguom poručio je kako je stanje kritično i tražio podršku nadležnih institucija države.

Građani su takođe pozvani da pomognu vatrogascima.

U gašenju požara ulcinjskim vatrogascima su u pomoć su pritekle i kolege iz Bara, Budve, Kotora i Cetinja.

Bonus video: