Advokat: Mersudin Kalić je već osuđen, ne može ponovo

Njemački advokat smatra da crnogorsko pravosuđe u slučaju Mersudina Kalića krši evropske konvencije
172 pregleda 0 komentar(a)
kalic, Foto: Savo Prelević
kalic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.09.2011. 15:43h

Njemački advokat Stefen Ufer, koji je u drugoj polovini devedesetih zastupao pred njemačkim sudom Mersudina Kalića, tvrdi da se njemu u Crnoj Gori ne može voditi proces za isto krivično djelo za koje je već robijao.

Ufer tvrdi da je Mersudin Kalić zbog poslova oko trgovine i razmjene droge u Njemačkoj osuđen 2. marta 1998. godine na 11 godina, da je zbog tog djela u zatvoru bio 6 godina, poslije čega je pušten.

“Na osnovu te presude iz Njemačke utvrdilo se da je on tada imao učešća oko razmjene heroina za tonu hašiša i za nekoliko drugih delikata prilikom te nedozvoljene trgovine. Međutim nije dokazano da je on stekao veliki profit, riječ je o svega 30 ili 40.000 tadašnjih maraka", rekao je Ufer.

Nije po Šengenskom sporazumu

Ufer je kazap da je Kalić nakon izlaska iz zatvora dobio zabranu da više ulazi na teritoriju Njemačke.

Njemački advokat smatra da crnogorsko pravosuđe u slučaju Mersudina Kalića “krši evropske konvencije, prema kojima se za isto krivično djelo nekom ne može suditi dva puta”.

Njemački advokat se pred novinarima pojavio sam iako je bilo planirano da advokatski tim Kalića takođe sa njim bude u pres-sali, kako bi se što bolje objasnilo da tužilaštvo nema prava da vodi proces protiv brata odbjeglog Safeta Kalića.

“Upoznat sam od porodice, advokatskog tima iz Crne Gore da se njemu ovdje vodi proces za isto krivično djelo koje je povezano sa tim slučajem iz Njemačke, za koje je već odležao kaznu. Zbog toga me zbunjuje način djela za koje se on tereti, jer on prema Šengenskom sporazumu ne bi mogao da se tereti za to djelo.

Bonus video: