Slobodan Milatović: Ne tangira me ako me ne zapaze

“Uvijek sam se osjećao kao pojedinac i tako sam i radio. Ako čovjek radi ono što misli da treba da radi, onda mu je svejedno da li to neko prihvata ili ne"
0 komentar(a)
Slobodan Milatović, Foto: Arhiva Vijesti
Slobodan Milatović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.09.2011. 12:41h

„Odrastao sam u Nikšiću i čini mi se da sam sve ono što vrijedi i što nosim kao enegriju ponio iz ovoga grada. Nikšić je grad gdje je najljepše odrasti mada je teško živjeti u njemu“, kazao je Slobodan Milatović na večeri posvećenoj njegovom stvaralaštvu.

Razgovor sa Milatovićem je vodila Sonja Vujadinović a veče je u sklopu „Septembarskih dana“ organizovalo Nikšićko pozorište i JU „Zahumlje“.

Vujadinović je velikim brojem pitanja i konstatacija približila publici umjetnički opus čovjeka koji je autor oko 80 pozorišnih predstava, tridesetak pozorišnih adaptacija, 20 radio drama, osnivača prvog i jedinog alternativnog pozorišta u Crnoj Gori, DODEST-a, kao i jednog od najznačajnijih festivala koji su postojali na ex-YU prostorima - Festivala internacionalnog jugoslovenskog alternativnog teatra (FJAT), koji je kasnije prerastao u FIAT…

„Pozorište DODEST i FJAT, kasnije FIAT, su možda najveće konstante u pozorišnom životu. To je nešto što je pomoglo da estetika pozorišta koju sam radio uđe u institucije. A DODEST nije bio samo pozorište. To je bio novi način mišljenja. FJAT je omogućio da dovodem jednu Jugoslaviju u tadašnji Titograd koji je bio centar kulture.

Posle rata nastaje FIAT i Podgorica ponovo postaje centar dešavanja velikih svjetskih imena“, kazao je reditelj koji je ove godine dobio i Trinaestojulsku nagradu.

Nagrađivan i zabranjivan

On je kazao da kulturu ne čine institucije već pojedinci.

“Uvijek sam se osjećao kao pojedinac i tako sam i radio. Ako čovjek radi ono što misli da treba da radi, onda mu je svejedno da li to neko prihvata ili ne. Priznajem da mi je drago da se to prihvati ali me ne tangira ako prođe nezapaženo“, kazao je Milatović.

Njegove predstave bile su nagrađivane ali i zabranjivane, veliki broj njih se, zbog hermetičnosti, ambijentalnog prostora ili nemogućnosti putovanja sa njima, izveo samo jednom, a pojedine su bile pravi hit pa su imale i preko hiljadu izvedbi poput “Šok”-a i “Marko Kraljević Superstar”.

“Mislim da se rediteljsko pozorište, koje je hermetično ali gdje sam ja ‘šef parade’, gdje ja stvaram predstavu, napušta i da ono postaje dramaturško i glumačko. Moram priznati da sam se, iako volim da šefujem, uželio rada sa glumcima”, kazao je Milatović.

Projekat o Če Gevari

Milatović trenutno radi na realizaciji velikog projekta o Če Gevari, ideji koja je dugo tinjala i konačno došlo vrijeme da se i ona realizuje.

Projekat je zamišljen kao interaktivan dvadestčetvoročasovni gerilski kamp sa publikom.

“Sve što sam želio da uradim uradio sam, tako da se nadam da će se i taj projekat realizovati”, kazao je Milatović.

Nema pozorišne kritike

Milatović smatra da u Crnoj Gori fali kvalitetne pozorišne kritike i pravilan odnos prema pravim vrijednostima jer se medijski jednako vrednuje ako se napravi nešto odlično i nešto ispod prosjeka.

Sve je, kako se u medijima plasira, „ispraćeno ovacijama“.

Bonus video: