Podgoričanin iz bande "Pink Panter" osuđen na 10 godina zatvora

Hadžiahmetović, koji je jedno vrijeme bio najtraženiji čovjek u Japanu, osuđen je zbog svog udjela u pljački jedne juvelirnice u Tokiju
315 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 10:53h

Sud u Japanu osudio je danas Podgoričanina Rifata Hadžiahmetovića, člana bande "Pink panter", na kaznu zatvora od 10 godina zbog krađe nakita vrijednog 3,7 miliona dolara.

Hadžiahmetović, koji je jedno vrijeme bio najtraženiji čovjek u Japanu, osuđen je zbog svog udjela u pljački jedne juvelirnice u Tokiju iz koje je odnijet nakit vrijedan 284 miliona jena, rekao je predstavnik oblasnog suda agenciji AFP.

U pljački juvelirnice u tokijskom trgovačkom i turističkom kvartu Ginza, juna 2007. Hadžiahmetović i drugi pripadnici bande "Pink panter" poprskali su suzavcem prodavce u radnji, uzeli nakit i pobjegli na biciklima, naveo je tužilac tokom suđenja.

Osuda Hadžiahmetovića je najnoviji udarac drskim članovima bande koji su, kako navodi agencija, nekada smatrani neuhvatljivim lopovima, a sastavljene od bivših pripadnika oružanih grupa koje su učestvovale u ratovima na području bivše Jugoslavije.

Kriminalna grupa karakteristična po brzim akcijama "razbij i zgrabi", čuvena je po krađama nakita vrijednog stotine miliona dolara u skoro 30 zemalja posljednjih desetak godina, uključujući i kradju nakita od 3,5 milijardi jena iz jedne druge juvelirnice takođe, u tokijskoj Ginzi 2004. godine.

Hadžiahmetović, u ranim 40-tim, uhapšen je na Kipru 2009. po evropskoj potjernici zbog krađe luksuznih satova vrijednih 600.000 eura u Španiji, kojoj je i izručen

Bonus video: