Sud odbio žalbu Sretena Glendže, ponovo oslobodio novinara "Vijesti"

Glendža je tužbu podnio zbog teksta objavljenom u “Vijestima” 30. avgusta pod naslovom “Šef kriminalistike osumnjičen za ratni zločin”
66 pregleda 0 komentar(a)
samir adrović, Foto: Vesko Belojević
samir adrović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.09.2011. 14:34h

Podgorički Viši sud odbio je žalbu Sretena Glendže iz Ulcinja i potvrdio prvostepenu presudu kojom se novinar “Vijesti” Samir Adrović oslobađa odgovornosti za navodnu klevetu.

Glendža je tužbu podnio 23. novembra 2007. godine zbog teksta objavljenom u “Vijestima” 30. avgusta te godine pod naslovom “Šef kriminalistike osumnjičen za ratni zločin”.

U spornom tekstu stoji da je više državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo krivičnu prijavu protiv šefa kriminalistike u ulcinjskoj ispostavi policije Sretena Glendže, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Dalje se navodi da se Glendža sumnjiči da je tokom 1992.godine bio odgovoran za hapšenje i deportaciju više osoba muslimanske nacionalnosti iz BiH, dok je bio načelnik ulcinjskog Odjeljenja bezbjednosti.

Novinar je s razlogom prenio tvrdnju

Presudom sudije podgoričkog Osnovnog suda Zorana Šćepanovića u junu ove godine Adrović je oslobođen zbog klevete jer je prvostepeni sud našao da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela stavljenog mu na teret i da je nesumnjivo dokazano da je novinar imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost tvrdnji onog što je prenio.

Istom presudom odlučeno je da troškovi postupka padaju na teret privatnog tužioca.

Protiv presude Glendža je uložio žalbu zbog navodnih “ bitnih povreda odredba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog Zakonika, te konačno predlaže da se pobijana presuda preinači i okrivljeni oglas krivim i kazni po zakonu, ili pak da se ista ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovo suđenje”.

“Imajući u vidu ovakve izmjene zakona(brisanje klevete iz ZKP-a), a pri tom cijeneći da je prvostepeni sud shodno čl.363 tačka 1 ZKP-a, okrivljenog Adrović Samira, oslobodio od optužbe zbog krivičnog djela klevete , to je ovaj sud odbio žalbu i potvrdio prvostepenu presudu ne ulazeći u osnovanost žalbenih navoda”, stoji u obrazloženju Višeg suda.

Glendža je jedan od devetorice oslobođenih, nakon godinu ipo sudskog procesa i istrage koja je trajala od 2005. godine, optuženih bivših funkcionera i službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore kojima je na teret bilo stavljeno krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bonus video: