Oslobođen Evin dnevnik, djelo Marka Tvena ponovo na policama

Slučaj je dospio u novine širom zemlje, a New York Times je ironično pisao o oskudnoj modi u rajskom vrtu
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 13:14h

U sklopu Nedjelje zabranjenih knjiga koja se jednom godišnje obilježava u Americi. na police se vraća 'Evin dnevnik' književnika Marka Tvena, ilustrovani roman zabranjen 1906. godine.

Priča o rajskom vrtu pisana iz perspektive prve biblijske žene Eve zabranjena je 1906. godine nakon što su u biblioteci Čarlton u Masačusetsu primili primjedbe zbog ilustracija na kojima je junakinja gola.

Slučaj je dospio u novine širom zemlje, a New York Times je ironično pisao o oskudnoj modi u rajskom vrtu.

“U sklopu Nedjelje zabranjenih knjiga odlučili smo službeno da skinemo zabranu sa tog djela”, kazala je direktorica biblioteke Čeril Hansen.

U vrijeme kada je njegova knjiga uvrštena na popis zabranjenih, Mark Tven je u pismu biblioteci zapisao da je zabrana njegove knjige sasvim besmislena sve dok necenzurisana Biblija stoji na dohvat ruku mladeži i djeci, zaključivši da ga takva smiješna zabrana ne ljuti, već zabavlja.

Savez američkih biblioteka se tokom 2010. suočio sa zahtjevima za zabranom 248 knjiga. Najviše pritužbi primili su zbog slikovnice “And Tango Makes Three”, koja donosi priču o dva pingvina koji odgajaju siročića – pile.

U top deset knjiga čije su uklanjanje sa polica tražili čitaoci su, između ostalog, 'Vrli novi svijet' Oldousa Hakslija, saga 'Sumrak' Stefani Mejer i 'Crank' Elen Hopkins.

Nedjelja posvećena nepoželjnoj literaturi organizovana je sa ciljem širenja svijesti o slobodi održava se od 1982. godine pod geslom “Učite, ne spaljujte!”.

Bonus video: