Otkriveno neovlašćeno snimanje suđenja za dvostruko ubistvo

Po zakonu, audio i video snimanje, te fotografisanje glavnog pretresa, odobrava ili ne odobrava Vrhovni sud Crne Gore
146 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Viši sud Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.09.2011. 13:09h

Sudsko obezbjeđenje Višeg suda u Podgorici juče je otkrilo predstavnika Asocijacije za ljudska prava iz Beograda da neovlašćeno snima fotoaparatom sa kamerom početak suđenja Draganu Đ. Zindoviću, Radojici S. Zekoviću, Aleksandru S. Zečeviću i Rajku D. Kneževiću, optuženima za ubistvo Vladimira Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalbert Šuta, u bašti budvanskog restorana “Jadranska straža” u septembru 2007. godine.

Policajac Ranko Jelić primijetio je kada je Boško V. Brkljač, koji se predstavio kao zaštitnik ljudskih prava iz Beograda, na završetku odloženog glavnog pretresa, uključio fotoaparat i snimao okrivljene.

Policajac ga je odmah zaustavio i uzeo fotoaparat, na kojem je kasnije utvrđeno da su sačinjena dva video zapisa od jedne i 18 sekundi. Sudsko obezbjeđenje je zadržalo Brkljača i o ovome sačinilo službenu zabilješku.

Po zakonu, audio i video snimanje, te fotografisanje glavnog pretresa, odobrava ili ne odobrava Vrhovni sud Crne Gore.

Optuženi bez dozvole pisao medijima

Predsjednik vijeća sudija Dragoje Jović kazao je optuženom Rajku Kneževiću da nije imao odobrenje od suda da se pismom obraća medijima. Sudija je dodao da će se ispitati preko zatvorske uprave kako je okrivljeni napisao pismo i kako je ono izašlo iz zatvora.

Knežević se, uoči početka ponovljenog suđenja, pismom obratio redakciji “Vijesti”, koji je dostavila njegova supruga Sonja Knežević. U pismo se između ostalog navodi da nema nijednog dokaza koji bi upućivao na činjenicu da je pucao u bašti “Jadranske straže”.

“Takvo pismo niste smjeli da dostavljate medijima. Utvrdićemo kako ste ga poslali iz zatvora”, upozorio je sudija Jović, a okrivljeni se izvinio zbog toga.

Glavni pretres je odložen za 7. novembar zbog nedolaska advokata Danila Mićovića, te Borivoja Borovića, koji je telegramom obavijestio predsjednika Jovića da je morao otputovati u Italiju zbog slučaja Vitomira Bajića, koji je “nastradao” u italijanskom zatvoru.

Prema optužnici Tatjane Begović, zamjenika višeg državnog tužioca, Zindović, Zeković, Knežević i Zežević optuženi su za ubistvo Vladimira Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalbert Šuta, te ranjavanja Vladimira i Željka Jankovića, u bašti budvanskog restorana “Jadranska straža” 13. septembra 2007. godine.

Ranijom presudom koju je u avgustu 2010. izreklo vijeće sudije Mušike Dujovića, četvorica optuženih osuđeni su na po 17 godina zatvora, ali je nakon žalbe Apelacioni sud ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Bonus video: