Šta je to dijastema?

Najbolji i najprirodniji način jeste da se zubi dovedu u optimalan položaj tj. da se pomjere uz pomoć ortodontskih aparata (bilo fisknih bilo mobilnih). Drugi način je izrada protetskih nadoknada.
304 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 14:48h

Dijastema ili diastema medianis predstavlja razmak između dva centralna sjekutića, uglavnom gornjih a ređe i donjih. Ovaj razmak može biti veći ili manji te samim tim više ili manje upadljiv.

Uopšte, kada se govori o dijastemi, misli se na razmak koji se javlja između stalnih zuba. Napominjem da je pojava ovakvog razmaka između mliječnih zuba (ali ne samo ovog između sjekutića već između ostalih zuba) sasvim normalna i da ona samo označava da vilica raste i da se širi kako bi primila sve stalne zube.

Razlog nastanka ovog razmaka je uglavnom genetske prirode pa se samim tim ne može mnogo učiniti kako bi se sprječio njen nastanak. Sa druge strane, stomatologija je razvila nekoliko načina „ispravke“ dijasteme. Najbolji i najprirodniji način jeste da se zubi dovedu u optimalan položaj tj. da se pomjere uz pomoć ortodontskih aparata (bilo fisknih bilo mobilnih). Drugi način je izrada protetskih nadoknada. Ovako se mogu izraditi čitave krunice ili samo ljuspice tj. veniri koji se lijepe sa prednje strane zuba. Na taj način se na vještački način povećava širina prednjih sjekutića , kako bi se zatvorio razmak između njih.

Naravno, ova metoda ima ograničenja i to prvenstveno u veličini same dijasteme jer ukoliko je ona prevelika onda se ona može ispraviti jedino ortodontskim putem.

Na kraju ću spomenuti da na dijastemu, kao i na svaku drugu nesavršenost, ne treba gledati kao nesavršenost već samo kao jedinstvenost. Štaviše mnogim poznatim ličnostima dijastema predstavlja neku vrstu „zaštitnog znaka“, kao npr: Arnold Švarceneger, Madonna, Seal, Robi Viliams, 50 Cent i dr.

Bonus video: