U Baru proslavljeni Dani evropske baštine

Svakog septembra, u zemljama članicama SE održava se manifestacija „Dani evropske baštine“. Povod za njeno pokretanje bio je projekat „Otvoreni dani kulturnih spomenika“
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 14:17h

Stari grad Bar sinoć je bio pozornica proslave Dana evropske baštine 2011, manifestacije kojom se četvrtu godinu zaredom na inicijativu Savjeta Evrope (SE) i Evropske komisije širom Starog kontinenta promoviše evropsko kulturno naslijeđe.

"Ovaj program se održava u gradu koji je vijekovima odraz istoka i zapada i koji je nedavno uvršten u reprezentativnu tentativnu baštinu UNESCO. Crkve Svetog Đorđa i Svete Venerande, amam, citadela, carinarnica, episkopska i knjaževa palata, sat kula i akvadukt... evociraju po mnogo čemu upečatljiv kulturni identitet Starog grada i eho života u njemu kroz vijekove. Nadam se da ćemo ubrzo slaviti kada bude dobio elitni status starih gradova pod zaštitom UNESCO-a", kazala je pomoćnica ministra kulture Lidija Ljesar.

Program je otvorila sopran Aleksandra Vojvodić-Jovović koja je izvela tradicional „Primorkinja jaši konja“.

Posjetiocima je prikazan dokumentarni film u produkciji Ministarstva kulture „Antibaris-drevna riznica Mediterana“, što je i slogan ovogodišnje proslave u Crnoj Gori, za koji su tekst napisale Lidija Ljesar i Dobrila Vlahović, a oficijelni program je zatvorila barska etno-grupa „Zora“ .

Zvanicama je potom ispred crkve Svetog Ilariona unutar Starog grada priređen nesvakidašnji koktel, u formi svojevrsnog mini festivala tradicionalnih proizvoda podrumijskog kraja.

Svakog septembra, u zemljama članicama SE održava se manifestacija „Dani evropske baštine“. Povod za njeno pokretanje bio je projekat „Otvoreni dani kulturnih spomenika“, prvi put održan u Francuskoj 1984. čiji je cilj bio da spomenici kulture budu dostupni široj javnosti.

SE je preuzeo tu osnovnu ideju i proširio je na zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika Evrope kroz bolje razumijevanje sopstvenog prirodnog i kulturnog nasljeđa koje je, iako danas veoma različito, nekada imalo iste korijene.

Galerija

Bonus video: