Makau novi svjetski rekorder u maratonu

Nadao sam se da ću steći puno iskustva, ali ne i da ću pobijediti u Berlinu i postaviti novi rekord - rekao Kenijac
0 komentar(a)
Patrik Makau, Foto: BETA/AP
Patrik Makau, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 25.09.2011. 12:12h

Atletičar iz Kenije Patrik Makau novi je svetski rekorder u maratonu.

On je u Berlinu najtežu atletsku disciplinu savladao za dva sata, tri minuta i 38 sekundi, što je čak za 21 sekund brže od dosadašnjeg najboljeg svjetskog rezultata koji je bio u vlasništvu legendarnog Etiopljanina Hailea Gebreselasija.

"Nadao sam se da ću steći puno iskustva, ali ne i da ću pobijediti u Berlinu i postaviti novi rekord. Moje tijelo nije bilo dobro uoči strata, ali nisam imao problema tokom trke. Sve sam odradio dobro", rekao je Makau.

Dosadašnji rekorder Gebreselasije, koji je pobjednik Berlinskog maratona bio četiri puta uzastopno (2006, 2007, 2008. i 2009. godine) nije uspio da istrči cijelu trku i odustao je na nešto više šest kilometara prije kraja.

Inače, od starta su poveli Makau i Gebreselasije, a dosadašnji svjetski rekorder dobro se držao sa 26-godišnjim Makauom.

Do 27. kilometra bili su zajedno, nakon čega su počeli Gebreselasijvi zdravstveni problemi, zbog kojih je na kraju morao da odustane.

Etiopljanin se povukao u novembru nakon Njujorškog maratona, kada je pao i povrijedio oba koljena. U aprilu se vratio i osvojio polumaratonu u Beču.

Da sve protekne u znaku Kenijaca, potrudili su se Stiven Kvelo Čemlani (vrijeme2:07,55 sati) i Edvin Kimajo (2:09,50) koji su završili kao drugi, odnosno treći.

I u konkurenciji atletičarki trijumfovala je Kenijka.

Florens Kiplgejt je stazu prešla u vremenu 2.19,44 sati.

Njemica Irina Mikitenko bila je druga (2:22,18), dok je treće mesto zauzela svjetska rekorderka, Britanka Pola Redklif (2:23,46).

Bonus video: