Kokain iz Bolivije stigao samo do Hamburga

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv dva crnogorska državljanina i jedne državljanke Kolumbije zbog šverca kokaina iz Holandije. Predmet je dostavljen Višem sudu u Podgorici, gdje će će im se suditi.
619 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.09.2011. 09:04h

Cetinjanin Radislav D. Marković (55) zvani Rade, nastanjen u Holandiji, Miloš R. Marković (27) zvani Rus i Gloria Elizabet Sierra (50), državljanka Kolumbije, nastanjena u Holandiji, optuženi su zbog šverca 300 kilograma kokaina.

U optužnici Tatjane Begović, zamjenika višeg državnog tužioca, se navodi da su od druge polovine 2010. do 28. marta 2011. godine, zajedno sa više osoba stranih državljana, švercovali drogu na teritoriji Crne Gore.

Radislav i Miloš Marković su zajedno radi dalje prodaje, kupili i prenosili, dok je Gloria Sierra posredovala u kupovini 304 kilograma i 650 grama kokaina.

Ovu drogu su pokušali da unesu u Crnu Goru, navodi se u optužnici.

Okrivljeni Radislav Marković je osnovao preduzeće DOO “Inok” Cetinje, čiji je izvršni direktor njegov sin Miloš Marković, da bi u okviru registrovane djelatnosti privrednog društva prikrio krijumčare droge, a zatim zajedno sa Milošem i po njegovim instrukcijama, pripremio dokumentaciju u ime primaoca robe DOO “Inok” o preuzimanju pošiljke, a posredstvom Glorie Elizabet Sierra, koja ga je povezala sa više osoba iz Južne Amerike.

U optužnici se dalje navodi da je Radislav Marković sa tim Južnoamerikancima ugovorio kupovinu 304 kilograma kokaina i sa pošiljaocem odgovornim licima u firmi “Casa Blanka International” izvjesnim Fakundo Roman i sa “BG Logistics” dogovorili način transporta droge.

Kokain je bio upakovan u 2300 pakovanja, sakriven u šupljine dasaka koje se mogu legalno transportovati. Daske i djelovi namještaja sa kokainom spakovani su u kontejner za transport. Potom je ovaj kontejner preko kompanije “BG Logistics” brodom iz bolivijske luke La paz, upućen u luku Bar.

Dana 21. februara 2011. brod je stigao u njemačku luku Hamburg, gdje je policijskom kontrolom i carine, a sve po naredbi tužioca u Hamburgu, zaplijenili 73 kolete u kojima su se nalazila pakovanja sa drogom težine 298,36 kilograma kokaina. Ostalih 111 koleta su upućeni u luku Bar odakle su ih 25. marta 2011. preuzeli Radislav i Miloš Marković i odvezli u magacin u Bajice kod Cetinja.

U optužnici se navodi da je Radislav Marković sa Južnoamerikancima ugovorio kupovinu 304 kilograma droge i dogovorio način transporta do Luke Bar.