Afera "Pantomarket" je posao za specijalnog tužioca

Podaci PzP pokazuju da “Panto market” ima više od 100 milona kreditnog duga, a od toga je više od 70 miliona podigao na račun hipoteka na nekretnine “PKB Zelenika”
145 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.09.2011. 17:11h

Afera u hercegnovskoj kompaniji “Panto market” ima sve elemente organizovanog kriminala , ustvrdio je Nebojša Medojević, lider PzP.

Prema podacima do kojih je došao Pokret za promjene, “Panto market” ima više od 100 milona kreditnog duga, a od toga je više od 70 miliona podigao na račun hipoteka na nekretnine “PKB Zelenika”, čiji je većinski vlasnik od 2005. godine.

„Ovdje se radi o organizovanom kriminalnom poduhvatu koji je imao za cilj da se izvuče novac od banaka i kreditnih arnažmana i, umjesto u investicije, uloži u akcije, nekretnine i ostale oblike kapitala, za ko zna čiji interes“, kazao Medojević na konferenciji za novinare.

“Riječ je o opštoj pojavi koja mora imati sistemski odgovor države, o pojavi koja je, pod okriljem vlasti moćnika iz vladajućih struktura, uz podršku aktivnim činjenjem ili nečinjenjm nadležnih institucija sistema zaduženih za sprovođenje zakona i sankcionisanje teških krivičnih djela, legalizovana.

Šema je dobro poznata. Privatna firma kupi više bivših društvenih akcionarskih društva i onda razvija mrežu dužničko-povjerilačkih odnosa iz kojih profit izvlači jedino ta privatna firma i njeni vlasnici”, rekao je Medojević.

Slučaj države Crne Gore

On je kazao da su dva ključna poteza koja mora napraviti država - prvo mora reagovati specijalni tužilac za organizovani kriminal, jer se radi o dugogodišnjoj sinhronizovanoj i koordiniranoj akciji više osoba na kršenju zakona u cilju sticanja lične dobiti, a drugo, država se mora uključiti u državno-povjerilačke odnose kod privatnih firmi koje su od interesa za grad ili državu.

Medojević je istakao da se “ne smije čekati da nesposobni privatni preduzetnici i banke riješe dužničke odnose, a u međuvremenu da manjinski akcionari, radnici, ostanu bez posla i imovine”.

Žalopojke vlasnika privatnih kompanija da su loše prošli u privatizaciji ne treba slušati, jer su oni dobar dio kapitala izvukli i prebacili na privatne račune

“Ovi problemi se moraju rješavati sistemski, jer u Crnoj Gori trenutno ima više od milijardu eura problematičnih kredita. Slučaj ’Panto market’ je slučaj države Crne Gore”, zaključio je Medojević i savjetovao manjinskim akcionarima PKB da podignu tužbu protiv akcionarskog društva, “jer je to zakonom predviđeno.

“Žalopojke vlasnika privatnih kompanija da su loše prošli u privatizaciji ne treba slušati, jer su oni dobar dio kapitala izvukli i prebacili na privatne račune”, kazao je Medojević.

Predsjednik OO PzP u Herceg Novom Milovan Baždar podsjetio je da je većinski paket “PKB Zelenika” kupljen za manje od milion eura, da je akcijska vrijednost kapitala oko osam miliona, a iznos hipotekarnih zaduženja više od 70 milona eura “što jasno ukazuje da prava vrijednost nije valorizovana i da su na taj način oštećene i opština i država”.

Bonus video: