Čeka se nalaz obdukcije Šarićevog partnera Vitomira Bajića

“Posjedujem dokaze, iz Srbije, da je Bajić bio nevin. O tome sada ne mogu da govorim, ali ću sve to navesti u tužbi”, kazao je advokat Borivoje Borović
770 pregleda 0 komentar(a)
Vitomir Bajić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vitomir Bajić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.09.2011. 09:37h

Tek nakon autopsije tijela Vitomira Bajića (44) znaće se sa sigurnošću kako je okončan njegov život u zatvorskoj ćeliji zatvora Komo u Italiji, međutim njegov advokat Borivoje Borović najavljuje tužbu protiv države Italije.

Bajić je prekjuče nađen mrtav u ćeliji u zatvoru Komo na sjeveru Italije.

“Dobio sam dezinformacije i o tome ko ga je našao, kako ga je našao... Moraće da se objasni kako je moj klijent mogao biti u istoj ćeliji sa Srpkom Klisurom”, kazao je sinoć “Vijestima” Borović.

On je rekao da je u Italiju poslao obducenta koji će prisustvovati obdukciji tijela Bajića.

“Posjedujem dokaze, iz Srbije, da je Bajić bio nevin. O tome sada ne mogu da govorim, ali ću sve to navesti u tužbi”, kazao je Borović.

Iz italijanske NVO "Ristretti orizzonti", koja se bavi pravima zatvorenika i prati broj smrtnih slučajeva u zatvorima širom Italije, kažu da su upoznati za smrću Bajića koja je nastupila u okolnostima koje ukazuju na samoubistvo, ali da ni oni nemaju nikakve dalje detalje o okolnostima u kojima je Bajićeva smrt nastupila.

Nije imao razloga za samoubistvo

Bajić, državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, koga je italijansko pravosuđe označilo kao člana kriminalne grupe Darka Šarića nađen je u srijedu ujutro mrtav u zatvoru Komo na sjeveru Italije.

Bajić je u novembru 2010. godine uhapšen u Budvi

Beogradski advokat Borivoje Borović istog dana je kazao "Vijestima" da je Bajić nađen obješen u zatvorskoj ćeliji i izrazio sumnju da je on izvršio samoubistvo. On je rekao da Bajić nije imao razloga da izvrši samoubistvo jer bi nakon suđenja koje je bilo zakazano za 28. septembar on sigurno bio pušten da se brani sa slobode.

Bajić je u novembru 2010. godine uhapšen u Budvi na osnovu potjernice italijanskog biroa Interpola, zbog sumnje da je učestvovao u međunarodnom švercu kokaina iz Južne Amerike.

U Budvi je tada, na osnovu iste potjernice, uhapšen Srpko Klisura, dok je u Pljevljima "pao" Duško Šarić, brat odbjeglog Darka Šarića.

Dogovarali su u Italiji

Bajić je 11. marta izručen Italiji, na osnovu potjernice Interpola iz Rima. Italijani sumnjiče Darka i Duška Šarića, pokojnog Bajića, Klisuru, Milana Milovca, zvanog Cigla i Nikolu Dimitrijevića, zvanog Džoni da su se u prvoj polovini januara 2009. godine u italijanskom gradu Livinjo dogovarali o nabavci, skladištenju i prevozu 225 kilograma kokaina.

Krivični postupak protiv Duška Šarića crnogorsko tužilaštvo preuzelo je od italijanksog pravosuđa

U tom poslu učestvovalo je i nekoliko Italijana, koji su takođe uhapšeni.

U bjelopoljskog Višem sudu počelo je suđenje mlađem Šariću i njegovom poslovnom partneru Jovici Lončaru za pranje novca. Prema optužnici koja je podignuta početkom maja, mlađi Šarić i Lončar su preko nekoliko firmi i banaka u platni promet Crne Gore unijeli 21.353.000 eura stečenih švercom kokaina.

Krivični postupak protiv Duška Šarića crnogorsko tužilaštvo preuzelo je od italijanksog pravosuđa, a u saradnji sa Italijanima i pravosuđem Srbije pribavilo je dokaze o djelovanju kriminalne organizacije koju je predvodio stariji Darko Šarić.

Sarađivao sa "zemunskim klanom"

Pokojni Bajić u medijima se godinama pominje kao partner Darka Šarića, a neko vrijeme je boravio u Bosni i Hercegovini, gdje se, kako navode mediji, nalazio kod prijatelja kod kojeg se sklonio zbog straha da će u rodnom Priboju biti uhapšen poslije izbijanja kokainske afere čiji je glavni akter Darko Šarić.

Mediji u Bosni i Hercegovini pisali su ko su bili Bajićevi domaćini za vrijeme njegovog boravka u Sarajevu, na Palama i Sokocu

Vitomir Bajić, prema informacijama MUP-a Srbije, kao pripadnik takozvane užičke grupe, godinama je blisko sarađivao sa „zemunskim klanom“, ali se nakon hapšenja, odnosno likvidacija vođa te kriminalne organizacije približio Darku Šariću.

Mediji u Bosni i Hercegovini pisali su ko su bili Bajićevi domaćini za vrijeme njegovog boravka u Sarajevu, na Palama i Sokocu.

Prema tim informacijama, Bajić je, nakon bijega iz Priboja, izvjesno vrijeme boravio kod Elvisa Keljmendija, jednog od trojice sinova kontroverznog albansko-bosanskog biznismena Nasera Keljmendija, vlasnika hotela “Casa Grande” u sarajevskom naselju Ilidža.

Bonus video: