U Rusiji se spremaju za obilježavanje 250 godina Ermitaža

Ruski mediji su prenijeli da je na prvoj sjednici Organizacionog komiteta bilo je riječi i o mogućnosti da se promijeni status Muzeja
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 13:03h

Ermitaž, jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu, 2014, godine će obilježiti 250 godina postojanja, a za obilježavanje će iz budžeta Ruske Federacije (RF) biti izdvojeno 12 milijardi rubalja .

Muzej ponovo dobija status kakakv je imao u vrijeme Jeljcina – osnivačka prava od Ministarstva kulture preuzima Vlada RF.

Organizacioni komitet za proslavu ovog značajnog jubileja već je održao prvu sednicu, na kojoj je pored ostalog odlučeno da se do decembra 2014. godine završe restauratorski radovi i postavi ekspozicija u zdanju istočnog krila Glavne zgrade, a predviđeno je i da se obnovi ikonostas Velike crkve Zimskog dvorca.

Biće otkriven muzej Garde i počeće sa radom treća faza cetralnog depoa.

12 milijardi rubalja

Kako saopštava „Baltinfo“, Dmitrij Kozak ,zamjenik predsjednika vlade RF je izajvio da će za predviđene radove u okviru obilježavanja jubileja Ermitaža iz federalnog budžeta biti izdvojeno 12 milijardi rubalja.

Novi gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko je obećao da se za restauratorske radve Ermitaža može računati i na sredstva iz gradskog budžeta.

Direktor Muzeja Mihail Piotrovski najavljuje za jubilej velike izložbe i programe.

Ruski mediji su prenijeli da je na prvoj sjednici Organizacionog komiteta bilo je riječi i o mogućnosti da se promijeni status Muzeja.

Tako se predviđa da osnivač Muzeja ne bude više Ministarstvo kulture nego Vlada, što je prosle sedmice potvrdio i vicepremijer Kozak.

Rokovi i konktretna rješenja predviđena predlogom novog statuta još nisu poznati.

“To će biti akt priznanja posebnog stausa Ermitaža. Analogan status Muzej je imao u vreme predsjednika Jeljcina. U svemu ostalom mi ostajemo u sistemu Ministarstva kulture.“, rekao je Piotrovski.

Ermitaž je najveći muzej u Rusiji i jedan od najvećih u svijetu. Osnovan je 1764. godinei u početku je bio privatna zbirka carice Jekatarine II. Glavni muzejski kompleks objedinjuje šest zdanja: Zimski dvorac, zdanja Malog, Starog i Novog Ermitaža, Pozorište Ermitaž i Zgradu depoa.

Bonus video: