Marović: Molim boga da oni završe te vile na Zavali

U čemu je korist \'Zavale invest\', dobili su privilegije što su brže radili bez papira. Ali, ako dozvoljavate da kažem, to je tada bio prekršaj, rekao je Marović sudiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 14:11h

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović rekao je na suđenju u slučaju Zavala da će optuženi ući u istoriju Crne Gore kao ljudi koji su Budvi u pravom trenutku donijeli vodu.

Marović je rekao da bi nedostatak vode za sezone 2008/9. Budvi nanijeo direktnih 60 miliona štete u turizmu, a da su optuženi to spriječili.

"Izrazio sam čuđenje zašto se sudi ljudima koji su napravili korist, a ne štetu", rekao je Marović novinarima nakon suđenja, javlja TV Vijesti.

Još 100 hiljada takvih objekata je sagrađeno u Crnoj Gori i neka mi neko kaže da je pokrenut postupak zbog toga

Kada niko nije oštećen onda nema štete

Tužilaštvo smatra da su optuženi oštetili budžet Opštine Budva za milion eura, tokom procjene radova za gradnju prostrojenja za vodu na Zavali.

Marović je ovako objasnio taj slučaj:

“Zavala invest” je uplatila Budvi 2,8 miliona eura i Opština potražuje još 5,3 miliona eura. Dakle, ovdje nema štete, zato što Opština zvanično kaže da nije oštećena, jer tvrde da fabrika vrijedi 5,3 miliona eura. A kada niko nije oštećen onda nema štete. Optuženi sebi nisu napravili korist, ali jesu svima, jer su doveli vodu".

Marović je rekao sudiji da je firma “Zvala invest” uplatila Budvi novac, iako po zakonu nisu bili obavezni sve dok ne dobiju upotrebnu dozvolu.

U uvodnoj riječi Marović se koristio filozofskim citatima, pominjao Atinu, Rim, Spartu, i borbu za pravdu

Polonskom nije rekao da je zemlja njegova

Marović je govorio i o svojim poslovima sa ruskim investitorima koji su gradili na Zavali.

On je potvrdio da je bio suvlasnik zemljišta na rtu Zavala sa svojim "velikim prijateljem" Draganom Sekulićem, u maju 2008. godine.

Potpredsjednik DPS-a je rekao da se ranije upoznao upoznao sa velikim ruskim investitorom Sergejom Polonskim, ali da je smatrao da bi bilo neumjesno da mu u tim susretima kaže da je suvlasnik zemlje.

Sa Polonskim se Marović sreo dva puta u Budvi i jednom u Kanu, na sajmu nepokretnosti.

Prodali za 30 miliona

Marović je ispričao da su on i Sekulić, preko njihove firme "Moninvest" prodali zemlju firmi "Slav in" koju je predstavljao Vječeslav Lejbman.

Prvo su 51 odsto zemljišta prodali za 20 miliona, a kasnije i ostalo za 10 miliona.

U uvodnoj riječi Marović se koristio filozofskim citatima, pominjao Atinu, Rim, Spartu, i borbu za pravdu.

Novinari otjerani

Novinarima, kamermanima i fotoreporterima crnogorskih medija zabranjeno je da stoje na trotoaru ispred Višeg suda.

Obezbjeđenje ispred suda

Brojni policajci upozorili su reportere da moraju preći ulicu, jer su dobili izričito naređenje da ih ne puštaju.

Već oko 8 sati bile su primjetne jače policijske mjere.

Novinarima su policajci naredili da pređu ulicu, zbog mjera bezbjednosti.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) Crne Gore podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika budvanske opštine Rajka Kuljače, bivšeg potpredsjednika i Marovićevog brata Dragana, još devet osoba zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

Galerija

Bonus video: