Policija nacrtala mapu organizovanog kriminala u Crnoj Gori

Dokument obuhvata podatke o broju i djelovanju kriminalnih grupa, unutrašnjem uređenju, hijerarhiji, a sadrži i imena osoba iz kriminalnog miljea Crne Gore
116 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Velović, Duško Marković, Leopold Maurer, Foto: Savo Prelević
Veselin Velović, Duško Marković, Leopold Maurer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2011. 15:47h

Crnogorska policija prvi put je nacrtala mapu organizovanog kriminala i napravila procjenu djelovanja kriminalnih grupa u Crnoj Gori, što bi u narednom periodu trebalo da pomogne u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala.

Taj dokument, koji će dijelom biti javan, trebalo bi da se u narednih nekoliko dana proslijedi EU i policijama svijeta i u njemu su obuhvaćeni podaci o broju i djelovanju kriminalnih grupa, unutrašnjem uređenju, hijerarhiji, a sadrži i imena osoba iz kriminalnog miljea Crne Gore.

Mapa je urađena u saradnji sa policijom Austrije, čiji su obavještajci u proteklih pola godine pomagali crnogorskoj policiji i na projektu “Policija vođena obavještajnim radom”.

Ministar pravde Duško Marković naglasio je da će svi počinioci kriminalnih djela biti privedeni pravdi bez obzira je li riječ "o krupnim ili sitnim ribama".

On je na pitanje novinara ko su krupne ribe i ko je sljedeći na listi za hapšenje, koje traži Evropa, odgovorio da "Crna Gora nije država kojoj će se nametati direktive".

"Gradimo partnerstvo sa EU i to nije partnerstvo diktata. U svom profesionalnom radu nijesam uočio nijedan slučaj da smo od EU imali bilo kakvu vrstu diktata ili zahtjeva. Mi kao partneri i zajednički izgrađujemo Crnu Goru, dostojnu da sjutra bude ravnopravna članica EU", pojasnio je Marković i naveo da ima dosta problema ali da ne sumnja u administraciju, koja se suočava sa izazovaima koji idu u pravcu jačanja vladavine prava.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer naveo je da je saradnja policija svijeta "veoma važna jer i kriminalci međusobno sarađuju, ali je i naglasio da ipak EU traži rezultate od Crne Gore.

Bonus video: