Marković: U presudi za ubistvo Šćekića ima grešaka

Vjerovatno slijedi razrješenje sudije Slavke Vukčević zbog propusta, sličnih onim koje je u prvodstepenoj presudi napravio bivši sudija Aković
255 pregleda 0 komentar(a)
Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2011. 11:52h

Ministar pravde Duško Marković kazao je da smatra da je bilo propusta tokom pisanja presude optuženim za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

On je odgovarajući na pitanje novinara naveo da će protiv sudije podgoričkog Višeg suda Slavke Vukčević, ukoliko se zvanično utvrdi da je napravila grešku, biti pokrenut postupak.

“Sa tim sam se prvi put upoznao preko predstavke advokata odbrane, a ja sam sve to proslijedio predsjednici Vrhovnog suda i Sudskom savjetu. Zaključak sa sjednice Sudskog savjeta je da je bilo propusta, a ako su napravljene greške mjere su jasne”, naveo je Marković.

Nakon ovakve izjave ministra pravde vrlo je vjerovatno da će predsjednik Višeg suda Mušika Dujovića podnijeti zahtjev Sudskom savjetu za razrješenje sudije Slavke Vukčević, koja je, po svemu sudeći, napravila slične propuste kao i njen nekadašanji kolega Lazar Aković prilikom pisanja prve presude u istom predmetu.

Vukčević: Greška se može ispraviti

Bigović, Boreta, Vujadinović i Šćekić osuđeni su u maju na po 30 godina zatvora

Vukčević je rekla da ne želi da daje svoje mišljenje o odlukama koje je donijela, već želi da ukaže na određena zakonska rješenja.

"Zakonodavac je predvidio mogućnost da se prilikom izrade presude može napraviti greška, ali i da se ta greška može ispraviti na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti. Rok za žalbu na presudu počinje teći od dana dostavljanja rješenja. O ovim žalbama odlučivaće Apelacioni sud i jedini taj sud može preispitati pravilnost i zakonitost sudkih odluka", navodi se u reagovanju.

Ipak, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica rekla je da su ona i Sudski savjet zadužili Viši sud da analizira presudu i ispita pravnu validnost presude.

Greške na više mjesta

Dnevni list Dan je objavio da je sudija Vukčević u presudi za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Ščekića zaboravila da napiše ime osuđenog Milana Šćekića Čile i naziv djela za koje je osuđen.

Navodno je sudija pogriješila i na 300. strani presude gdje je Alenu Kožaru pripisano "teško ubistvo", iako je tužilac od te kvalifikacije odustao, a Kožaru suđeno za bombaške napade na hotel "Splendid" u Bečićima.

Navodno je sudija pogriješila i na 300. strani presude gdje je Alenu Kožaru pripisano "teško ubistvo"

Podgorički dnevnik je napisao da će zbog toga osuđujuća presuda grupi koja je izvela ubistvo najvjerovatnije biti ukinuta, iz istog razloga zbog kojeg je bila ukinuta prvostepena presuda.

Ljubo Bigović, Saša Boreta, Ljubo Vujadinović i Šćekić osuđeni su u maju na po 30 godina zatvora za organizovanje i učešće u ubistvu i bombaške napade na hotel Splendid.

Bonus video: