Sedmi međunarodni skup anglista počinje u Nikšiću

Učešće na ovom skupu potvrdilo preko sedamdeset učesnika, profesora iz evropskih i američkih univerzitetskih centara
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 08:32h

Radovi iz oblasti književnosti, jezika, studije kulture i metodike nastave engleskog jezika biće predstavljeni na trodnevnom međunarodnom skupu anglista, koji sjutra počinje u Nikšiću.

"Učešće na ovom skupu potvrdilo preko sedamdeset učesnika, profesora iz evropskih i američkih univerzitetskih centara. Počasni gosti ovoga skupa su prof, dr Suzan S. Lanser sa Brandais univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država, osnivačica feminističke naratologije i autorka značajnih studija iz oblasti teorije književnosti i američke književnosti, i prof, dr Kreg Vomak", saopštile su organizatorke skupa Marija Knežević i Aleksandra Nikčević Batrićević.

Alternativni pogled na odnos između jezika i književnosti

U okviru književnih sesija biće predstavljeni radovi o stvaralaštvu znamentih američkih pjesnikinja koje stvaraju u vremenskom rasponu od tri vijeka, Emili Dikinson, Elizabet Bišop, Ursula Rakel, potom o romanima, Kazua Išigura, Karli Filips, Dejvida Sedarisa, američkog pjesnika Roberta Frosta, T. S. Eliota, o postkolonijalnim aspektima Forsterovih italijanskih romana, o geografiji homoseksualne želje, o prozi Majkla Ondatjea, stvaralaštvu Džoj Kovage i Arnolda Zablea, o odnosu stvaralaštva Danila Kiša, Aleksandra Hemona i Nikole Krausa, potom radovi koji se bave jezičkom problematikom, semantičkom nevinošću i dekonstrukcijom privatnog govora, prepoznavanjem različitih formi neverbalnog govora, alternativnim pogledom na odnos između jezika i književnosti.

Na skupu će biti riječi o apaškom slikaru i skulptoru Alanu Houseru i tradicionalnom indijanskom slikarstvu kao alternativnom iskazu Tomasu Bergeru i povratku nestajućeg Amerikanca, o aboridžinskoj margini u Pračetovom djelu, kao što će se pokušati ustanoviti nove instance povezaosti književnosti i politike, odnosno savremene prirodne nauke.

U okviru skupa biće održan i fesival savremenog indijanskog filma

U okviru skupa biće osim predavanja profesora Vomaka održan i fesival savremenog indijanskog filma. Trećeg, posljednjeg dana skupa, koji će se održati na Cetinju, gost ovog festivala biće kanadski režiser Nil Dajmond.

Bonus video: