Žabljak: Bor sletio niz liticu, preletio preko puta i uništio kuću

Srećom na putu nije bilo stradalih, a stablo je preletjelo i ispred vozila sa turistima iz Makedonije
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 16:44h

U požaru u katunu Stup izgorjela je kuća Ranka i Milomira Filipovića, dok je ogromno stablo bora sa prostora u tom dijelu kanjona sletjelo niz litice, preletjelo preko regionalnog puta koji od mosta na Tari vodi prema Mojkovcu i zaustavilo se na kući Novke Rovčanin u Gornjoj Dobrilovini.

Požar koji je prije mjesec zahvatio nepristupačne predjele kanjona Tare iznad mojkovačkog sela Gornja Dobrilovina posljednjih dana se proširio uz kanjon.

Potpomognut vjetrom požar se sa lokaliteta Jasici usmjerio u pravcu Zabojskog jezera, a gorjelo je sitno rastinje ali i stabla crnog bora.

Mještanin sela Rade Đurišić kaže da je nadležna komisija iz Mojkovca procijenila da je kuća u potpunosti uništena.

"Prizor je jeziv. Stablo dužine oko 30 metara prečnika oko 80 samtimetara bukvalno je prepolovilo kuću starice koja živi od skromne porodične penzije. Ona je srećom bila napolju i začuvši jeziv huk niz kanjon pobjegla je dalje od kuće. Kroz uništeni krov i zidove mogu se vidjeti uništeni djelovi namještaja i pokućstva. Stablo je preletjelo i ispred vozila sa turistima iz Makedonije", kaže Đurišić.

Đurišić dodaje da je pretpostavio takvu mogućnost i dan ranije o tome obavijestio policiju u Mojkovcu i zaposlene u NP "Durmitor", koji su znali da već mjesec bukti požar, a ništa nijesu preduzimali da se ugasi.

"Priroda nas je obdarila ovakvim ljepotama a jezive slike i šteta pričinjena mojim komšijama sve govori o moralu i odgovornosti onih kojima su te ljepote date na čuvanje", kazao je revoltirani Đurišić.

Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović je izrazio žaljenje zbog šteta koje su zadesile te ljude.

"Niesmo očekivali da će dimenzije štete biti ovakve. O požaru i njegovom širenju obavještavali smo službu zaštite i spasavanja u Mojkovcu. Očekivali smo da će kiša ugasiti vatru. Na ovom prostoru gašenje je bilo jedino moguće iz vazduha jer je teren nepristupačan", kazao je Pajović.

Galerija

Bonus video: