Pantomarket nezakonito došao do 73 miliona eura?

“Hipoteke su uknjižene kao jemstvo za kredite nepoznatog korisnika i nadmašuju vrijednost založenih nekretnina, procijenjenih na preko 100 miliona eura“
220 pregleda 0 komentar(a)
Pantomarket, Foto: Montenegro-today.com
Pantomarket, Foto: Montenegro-today.com
Ažurirano: 20.09.2011. 18:33h

Manjinski akcionari Trgovačkog preduzeća AD “PKB Zelenika” Herceg Novi podnijeli su krivičnu prijavu specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, protiv „organizovane grupe koja je kriminalnim radnjama stekla protivpravnu imovinsku korist od minimum 73 miliona eura neovlašćenim otuđenjem nekretnina AD “PKB Zelenika”, čiji je većinski vlasnik DOO “Pantomarket Herceg Novi“.

To su predstavnici manjinskih akcionara saopštili na konferenciji za novinare.

Na sajtu Uprave za nekretnine manjinski akcionari su pronašli da su „na 61 objektu ’PKB Herceg Novi AD Zelenika’, čija je površina 24.614 kvadratnih metara, i na zemljištu površine 628.568 kvadrata, upisane hipoteke od 73 miliona eura”.

“Hipoteke su uknjižene kao jemstvo za kredite nepoznatog korisnika i nadmašuju vrijednost založenih nekretnina, procijenjenih na preko 100 miliona eura“, navodi se u krivičnoj prijavi i konstatuje da “izvještaj o hipotekama ne postoji u izvještajima revizora”.

Ko je uzeo novac i gdje je završio

“Ništa od novca dobijenog kreditom nije uloženo u ’PKB’. Niko nije mogao, nezavisno od skupštine akcionara, donositi odluke i stavljati pod hiopoteku objekte ’PKB’”, objasnio je advokat Jovan Pejović, i sam akcionar “PKB”, ali i “FIRME C vračara”, čiji je, takođe, većinski vlasnik “Pantomarket”, i čija imovina je, takođe, stavljena pod hipoteku.

“Izvještaj o hipotekama ne postoji u izvještajima revizora”

Sve hipoteke na objekte “PKB” su stavljene u periodu od 2007. do 2011, a osnovno pitanje na koje treba da odgovori istraga jeste - ko je uzeo novac (kredite) i gdje je taj novac završio.

Mirko Bulajić, predsjednik Udruženja manjinskih akcionara AD „PKB Zelenika“, kazao je da je Panto Vučurević, vlasnik DOO “Pantomarket”, koji je sa više od 79 odsto akcija većinski vlasnik AD “PKB Zelenika”, nakon što je odbio da zakaže vanrednu, zakazao redovnu skupštinu akcionara za 2. oktobar sa tri tačke dnevnog reda - izmjena statuta firme, razrješenje dosadašnjeg Odbora direktora i izbor novog odbora.

Imovina vrijedi tri puta više od procjene

Bulajić je uvjeren da “odluke skupštine treba da omoguće većinskom vlasniku da na brzinu proda preostalu imovinu vrijednu više od 30 miliona eura”.

Riječ je o zemljištu u Igalu, na Toploj, u Meljinama, Kumboru i Baošićima i objektima u Zelenici, Podima, Baošićima, Đenovićima, Kamenarima i u Bijelom Polju.

Sve hipoteke na objekte “PKB” su stavljene u periodu od 2007. do 2011

Vanredna skupština je, kako su ranije saopštili manjinski akcionari, trebalo da donese odluku o “fer procjeni imovine ’PKB’”, koja, prema njihovoj procjeni, vrijedi bar tri puta više od procjenjenih 8,3 miliona eura.

Jedan od ključnih zahtjeva, koji bi, kako smatraju manjinski akcionari, razriješio mnoge nedoumice, jesta da nadležni organi ispitaju kompletno poslovanje TP “PKB Herceg Novi AD Zelenika” od 2004. do 2011, godine, od kada je većinski vlasnik “Pantomarket”.

Dugogodišnji direktori i menadžeri u ’PKB’ se u posljednje vrijeme povlače ili dobijaju otkaze”

Pejović je ustvrdio da, nakon što je većinski vlasnik odbio da zakaže vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi na dnevnom redu bila i pitanja hipoteke, kredita i njihovog korišćenja, manjinskim akcionarima je jedino preostalo da se obrate državnim organima.

“Ako se dokaže da je korisnik kredita većinski vlasnik, onda bi to bilo suprotno Zakonu o privrednim društvima koji zabranjuje kreditiranje, pozajmice i slično između većinskog vlasnika i članova odbora direktora s jedne, i akcionarskog društva s druge strane”, objasnio je Pejović, ustvrdivši da je “riječ o kriminalnoj aktivnosti”.

Simptomatično je, kažu manjinski akcionari, “da se dugogodišnji direktori i menadžeri u ’PKB’ u posljednje vrijeme povlače ili dobijaju otkaze”.

Afera veća od budvanske?

Pravni savjetnik NVO “Kuća ljudskih prava”, advokat Ranko Martinović, smatra da su u ovom slučaju ugrožena i radnička prava.

Moguće je da je na pomolu najveća finansijska afera u Crnoj Gori

Na opasku da je nelogično da banke odobravaju tolike iznose kredita firmi čija nominalna vrijednost akcija iznosi nešto više od osam miliona eura, Martinović sumnja da je “to djelimično postignuto i vještom manipulacijom i uvjernjem svojstvenom našem društvu, da iza svakog uspješnog pojedinca ili grupe stoji neko“.

“Moguće je da je na pomolu najveća finansijska afera u Crnoj Gori, jer ako je Budvu uzdrmala afera od dva miliona, onda ova afera od 80 miliona mora da dobije sudski epilog”, kazao je advokat Pejović.

Bonus video: