Sa promocije knjige Mladena Lompara: Tajna slučajnost lične arheologije

"Ta iznenadna i tužna izložba odslikava život jednog grada koji postoji tek u uspomeni, jedne prošlosti koju jedino riječi mogu da ožive"
0 komentar(a)
Mladen Lompar, Foto: Montenegrina.net
Mladen Lompar, Foto: Montenegrina.net
Ažurirano: 20.09.2011. 13:25h

Kao kroz skrovite odaje, kojima su hodili različiti usudi, Mladen Lompar vas vodi kroz sjećanja, kroz albume koji odaju načine i količine ljudskih nesreća, kazao je književni kritičar Pavle Goranović, govoreći na promociji knjige „Mit o izgubljenim dodirima".

"Ta iznenadna i tužna izložba odslikava život jednog grada koji postoji tek u uspomeni, jedne prošlosti koju jedino riječi mogu da ožive. Postavka je to što nas sa sjetom uvjerava o jednostavnoj stvaralačkoj poeziji Mladena Lompara", kazao je Goranović u atrijumu Njegoševe Biljarde na Cetiriju.

Goranović je rekao da na stranicama "tog izvrsnog rukopisa Mladen Lompar piše da mora ispoštovati slučajnost, kao da je taj iskaz saopšten onako uzgred, da ne bi narušio strukturu knjige".

"Mit o izgubljenim dodirima ima vrlo izražen autobiografski karakter u kojoj autorove lične teme dolaze do punog izražaja"

"A zapravo je to jedan od ključnih iskaza, kako ove knjige, tako i njegove poetike u cjelini. On je, naime, posvećen slučajnosti. Slijedi je, svjestan tajne slučajnosti i njene sveprisutnosti. Njen je vjernik. Na tom mjestu stanuje šifra poezije. Kao u broju sedam, Lomparovoj omiljenoj cifri, koja se prostire ovom knjigom", kazao je Goranović.

Za književnog kritičara Aleksandra Bečanovića, Lomparova poezija je tako homogena da čitaoca jednostavno uvijek tjera da njegove nove pjesme sagledava unutar šireg konteksta.

"Mit o izgubljenim dodirima ima vrlo izražen autobiografski karakter u kojoj autorove lične teme dolaze do punog izražaja, te ova knjiga govori o ličnoj arheologiji. A njegova poezija je na jedan način projekt koji se već decenijama odigrava pred nama i ta vrsta pjesničkog pisma počiva na dvijema silama koje su samo naizgled paradoksalne", kazao je Bečanović.

Stihove je na književnoj večeri govorila glumica Bojana Knežević, dok su u muzičkom dijelu večeri nastupile flautistkinja Dijana Lompar i violinistkinja Ljubica Tomašević.

Bonus video: