Kako je Fridrih Veliki dokazao Volteru da sjevernjaci znaju za strast

Fridrih Veliki ( 1712-1786) bio je kralj Pruske od 1740-1786, kao najizrazitiji predstavnik vladavine prosvećenog apsolutizma
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 14:36h

U Berlinu je u jednoj od tajnih arhiva pronađen rukopis pjesme “La Jouissance” (“Naslada”) koju je napisao 1740. godine Fridrih Veliki.

Ovu erotsku pjesmu na francuskom jeziku, on je napisao samo nekoliko nedjelja prije nego što će kao Fridrih II postati kralj Pruske.

„Naslada“ je objavljena na farncuskom i njemačkom jeziku na sajtu lista “Die Zeit”.

Kako izvještava ovaj njemački list, rukopis je nađen među pismima pruskog kralja.

Kopiju „Naslade” Fridrih Veliki je poslao Volteru sa kojim je bio u stalnoj prepisci.

U propratnom pismu poslatom uz pjesmu, budući kralj je objasnio da je pjesmu napisao kao odgovor na riječi svog francuskog prijatelja kako sjevernim Evropljanima nedostaju strasti.

“Die Zeit” napominje da se u pjesmi kralja Fridriha Velikog mogu naći ne samo neskrivene erotske emocije i osjećanja, nego i momenti naivnog uživanja junakinja –Algotete i Hloiride ,mladih djevojaka, likova iz grčke mitologije.

U XIX vijeku su izašla sabrana djela Fridriha Velikog koja se sastoje od 31 toma poezije, ali se “Naslada” u njima ne nalazi.

Godine 1912.štampan je kraljev zbrnik poezije u 10 tomova, ali ni u njemu nije bilo “inkrimisane” pjesme, „Naslada”, iako se i tada znalo za nju.

Fridrih Veliki ( 1712-1786) bio je kralj Pruske od 1740-1786, kao najizrazitiji predstavnik vladavine prosvećenog apsolutizma.

Pisao je pjesme, istorijske bilješke, volioo je muziku i slikarstvo. Godine 1742. osnovao je Kraljevsku operu.

Bonus video: