Jovović i Mugoša 21. oktobra pred sudiju Nadu Rabrenović

Predsjednik Višeg suda treba da pokrene inicijativu o eventualnoj odgovornosti predsjednika Osnovnog suda
97 pregleda 0 komentar(a)
Jovović, Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Jovović, Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.09.2011. 12:54h

Novo suđenje u slučaju Jovović-Mugoša zakazano je za 21. oktobar pred sudijom Nade Rabrenović, saznaju Vijesti iz podgoričkog Osnovnog suda. Tom prilikom Jovović i Mugoša trebalo bi da iznesu svoje prve odbrane pred sudom.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica rekla je da inicijativu o eventualnoj odgovornosti predsjednika Osnovnog suda u Podgorici Zorana Radovića zbog nepoštovanja principa slučajne dodjele predmeta u postupku povodom napada gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na ekipu "Vijesti" treba da podnese predsjednik Višeg suda u Podgorici Mušika Dujović.

"Postoje pravila za odgovornost u procedurama za nosioce sudskih funkcija ako ne poštuju propise. Zna se ko je nadležan predsjedninicima Osnovnih sudova. Prema tome to pitanje treba postaviti predsjedniku Višeg suda u Podgorici koji je obavezan da se prema tome i odredi", rekla je Medenica.

Odgovarajući na pitanja, Medenica je rekla da je tačno da je predsjednika Osnovnog suda u Podgorici Zorana Radovića postavio Sudski savjet, ali da bi došao do Sudskog savjeta zna se procedura u utvrđivanju odgovornosti sudija ako je bilo propusta.

Prekršio dva zakona

Predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović dodjeljujući sebi predmet zbog napada Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na ekipu “Vijesti” u avgustu 2009. prekršio je dva zakona, piše u rješenju kojim se prihvata njegovo izuzeće.

Prvi put je to učinio kada je podignuta optužnica protiv Mihaila Jovovića zbog nanošenja “teške tjelesne povrede” vozaču starijeg Mugoše

Prvi put je to učinio kada je podignuta optužnica protiv Mihaila Jovovića zbog nanošenja “teške tjelesne povrede” vozaču starijeg Mugoše, Draganu Radonjiću, koju je sud odbio kao neosnovanu. Drugi put kada je Jovović optužen da je gradonačelnikovom vozaču navodno nanio laku tjelesnu povredu.

Radović je u izjašnjenju predsjedniku Višeg suda naveo da je predmet dodijelio sebi kako bi, između ostalog, sačuvao ugled suda.

Bonus video: