Ako slikari prodaju slike po očekivanim cijenama, onda neka plaćaju atelje

Radovi kojima su umjetnici ranije, jednom godišnje, plaćali slikarske prostore u kojima stvaraju, deponovani su
464 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 10:27h

Radovi poznatih crnogorskih umjetnika, koji su decenijama zakup radnih prostora u Podgorici plaćali svojim kreativnim učinkom, nalaze se danas u depou JU "Muzeji i galerije Podgorice".

Procjenu radova, kojima su naplaćivani zakupi ateljea Opštini Podgorica, vršila je Komisija formirana od istoričara umjetnosti, likovnih umjetnika i pravnika iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Saradnja između umjetnika i članova Komisije, kako su nam potvrdili sagovornici, uglavom je bila korektna, ali radovi koji su završili u depou JU Muzeja i galerija Podgorice nikada nisu predstavljeni likovnoj publici, a šanse da se to i dogodi su minimalne.

"Umjetnici su zakup plaćali umanjen za 50 odsto od realne cijene zakupa"

Od 2003. godine u radu Komisije učestvovala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

"Član Komisije postala sam 2003. godine, a formirana je prije toga. Znam da su umjetnici zakup plaćali umanjen za 50 odsto od realne cijene zakupa. Komisiju su činili jedan istoričar umjetnosti, dva likovna umjetnika i pravnik iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice. Na osnovu kriterijuma članova Komisije vršena je procjena radova.

Tu je dolazilo i do nerazumijevanja između Komisije i umjetnika, jer po njihovim očekivanjima cijene radova su mogle biti veće", kazala je Petrica Duletić, komentarišući realnom i očekivanom novu odluku Opštine Podgorica, po kojoj slikari danas plaćaju mjesečni zakup svojih ateljea.

"Ukoliko umjetnici mogu da prodaju radove po očekivanim cijenama, onda im plaćanje zakupa neće predstavljati nikakav problem!", ističe Duletić.

Nema prostora ni za redovne programe

Radovi kojima su umjetnici ranije, jednom godišnje, plaćali slikarske prostore u kojima stvaraju, deponovani su u JU Muzeji i galerije Podgorice, i kako nam je rekla istoričarka umjetnosti Petrica Duletić ima ih oko 400.

"Vrijednost radova je svakako velika, ali ne bih mogla da dam precizan odgovor o kojoj novčanoj vrijednosti je riječ"

"Radovi koji se nalaze u depou JU Muzeji i galerije Podgorice nisu do sada izlagani jer naša institucija nema dovoljno prostora ni za redovne programe, a mislim da je slična situacija i sa ostalim galerijskim institucijama.

Vrijednost radova je svakako velika, ali ne bih mogla da dam precizan odgovor o kojoj novčanoj vrijednosti je riječ", kazala je Petrica Duletić.

Slikarka Anita Ćulafić, viši kustos Centra savremene umjetnosti Crne Gore, takođe je u prethodne dvije godine bila član Komisije za procjenu umjetničkih radova. Ćulafić kaže da je saradnja s umjetnicima bila na najvišem nivou i da su članovi Komisije i umjetnici uglavnom imali usklađena mišljenja oko izbora radova kojima je plaćan zakup ateljea na godišnjem nivou.

Član Komisije ispred Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio je pravnik Vlado Ivanović. Kako nam je rekao, njegov rad u Komisiji isključivo je bio vezan za pravne postupke i savjete, a nikako za procjenu umjetničkih djela.

Radovi od kojih se ne stide

Slikari koje su "Vijesti" kontaktirale (Siniša Radulović, Vladimir Đuranović, Radovan Rajko Grujić), kazali su da su bili zadovoljni saradnjom sa Komisijom koja je vršila procjenu radova, ali ih ne raduje što njihovi radovi, kao i radovi njihovih kolega, nikada nisu "izašli" iz depoa JU Muzeji i galerije Podgorice.

"Naravno da su u tom postupku postojale i nesuglasice"

"Slikari, među kojima su Ratko Odalović, Draško Dragaš, ja, jedna stalna ekipa koja se okuplja u Blues Baru, napravili smo cijene koje su korektne i sa kojima se Komisija uglavnom slagala.

Naravno da su u tom postupku postojale i nesuglasice jer imate i one slikare bez akademije, bez škole, i samo je pitanje morala šta treba reći kada dođe Komisija. Znao sam da slike idu u depo JU Muzeji i galerije Podgorice, i uvijek sam nudio radove od kojih se sjutra neću stidjeti", rekao je Grujić.

On je kazao da je jedan period radio u kući Blaža Jovanovića, dok je još bio živ likovni kritičar Coko Marović, te tako " imam jednu vrstu duga prema gradu, prema Podgorici. Slike koje imam sa zadovoljstvom bih poklonio Podgorici", kazao je Grujić.

Bonus video: