"Između svjetla i tame" u galeriji Atelje Dado na Cetinju

Instalaciju predstavljaju četiri objekta u obliku stubova, od kojih je svaki napravljen od neonske sijalice utkane u njegovo središte
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 11:15h

Izložba – svjetlosna instalacija Nele Hasanbegović pod nazivom „Između svjetla i tame“, otvorena je u galeriji Atelje Dado na Cetinju.

Instalaciju predstavljaju četiri objekta u obliku stubova, od kojih je svaki napravljen od neonske sijalice utkane u njegovo središte i mnogobrojnih čeličnih sajli koje nadmašuju veličinu ljudskog tijela.

Umjetnica pojedinačne elemente, četiri elegantne stubolike forme rada, naziva monolitima.

"Želim da na taj način naglasim zbijenost, čvrstinu, koherentnost objekata gdje se elementi unificiraju, utjelovljuju unutar jedinstvene strukture. Iako nam sam naziv ove svjetlosne instalacije ukazuje na ponudu između dobra i zla, svjetlosti i tame, dana i noći... u svom radu uvijek nastojim da publici ostavim dovoljno prostora za različita isčitavanja kako bi svako mogao rad doživjeti na vlastiti način", kaže Hasanbegović.

Ona dodaje da za nju ova instalacija predstavlja „svjetlost predstava bića u različitim kulturama svijeta koja u ovom kontekstu počinje jednom hladnom geometrijskom materijom koja je skroz tamna".

Instalaciju predstavljaju četiri objekta u obliku stubova, od kojih je svaki napravljen od neonske sijalice utkane u njegovo središte

"Dakle, svjetlost je sputana unutar te krletke, ali ipak nastavlja svoje kretanje i postojanje a to isčitavamo po sjenama odnosno kodovima koji se reflektuju na zidu. Odlučila sam se za četiri monolita kako bi stvorila jedan zaseban kavez unutar kojeg svaki posmatrač može da uđe i da se osjeća zatočenim. Međutim, rad se može isčitavati na različitim nivoima, recimo kao četiri stuba koji su nosioci bosanskohercegovačkog društva u kojem imamo tri konstitutivna naroda i jedan koji se zove ostali", objasnila je Hasanbegović.

"Prošireno polje" skulpture

Likovna kritičarka Asja Mandić kaže da se umjetnički radovi Nele Hasanbegović teško mogu okarakterisati kao isključivo skulptorski.

"Njeno zanimanje za performans i instalaciju, gdje se često poigrava sa svjetlosnim efektima na prostor i tijelo, uvodi je u „prošireno polje“ u kome skulptura napušta svoju samoreferencijalnost i samokritičnost i transformiše se od statičnog u temporalan medi", kaže Mandić.

Govoreći konkretno o instalaciji koja je izložena u Ateljeu Dado, Mandić kaže da ona ima elemente performativnog i participatornog odnosno teatarskog senzibiletata, jer se bavi uslovima kojim recipijent stupa u konfrontaciju s djelom u određenom vremenskom, prostornom ili arhitektonskom ambijentu.

Nela Hasanbegović, diplomirala je 2007. na Akademiji likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu, Odsjek vajarstvo gdje je 2010. i magistrirala.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Franuckoj, Italiji..., a samostalno je izlagala u BiH i u Sloveniji.

Dobitnica je brojnih nagrada među kojima se izdvajaju nagrada „Kenan Solaković„ za skulpturu, druga nagrada na konkursu „Obline ženskog tijela„ Avon Cosmetics u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnost Sarajevo, povelja „Vladimir Vojnović„ za najzreliji kreativni izraz.

Galerija

Bonus video: