Irena Lagator Pejović na 12. Istanbulskom bijenalu

Istanbulski bijenale se sastoji od pet grupnih izložbi na osnovu čijeg koncepta je takođe predstavljeno i 50 solo prezentacija
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2011. 13:31h

Crnogorska vizuelna umjetnica i dizajnerka Irena Lagator Pejović, učesnica je 12. Istanbulskog bijenala.

Ovogodišnje bijenale u glavnom gradu Turske okupiće radove savremene umjetnosti koji istražuju bogate odnose između umjetnosti i politike, povezujući političke i socijalne teme sa estetskim i pitanjima forme umjetničkog djela. Fokus je na radovima koji su istovremeno formalno inovativni i politički relevantni.

Istanbulski bijenale se sastoji od pet grupnih izložbi na osnovu čijeg koncepta je takođe predstavljeno i 50 solo prezentacija. Predstavljeni su umjetnici sa svih kontinenata, a poseban fokus je dat na umjetničke prakse Latinske Amerike i Bliskog Istoka.

Svaka od pet grupnih izložbi predstavlja velik broj umjetničkih radova koje vezuje posebna tematika a to su sledeće: "Untitled" (Abstraction), "Untitled" (Ross), "Untitled" (Passport), "Untitled" (History) i "Untitled" (Death by Gun).

Svih 5 grupnih izložbi 12. istanbulskog bijenala, tematski polaze od specifičnih radova umjetnika Feliksa Gonzalez-Toresa koji će biti reprodukovani u katalogu bijenala. Pet grupnih izložbi zajednički funkcionišu kao tematska uporišta ili pet odjeljaka bijenala.

Svaka solo prezentacija je povezana sa tematikama grupnih izložbi, ali ima i za cilj da date tematike dalje elaborira.

Dio kolekcije i stalne postavke Muzeja novca

Crnogorska umjetnica, na poziv kustoskog tima, izlaže svoj rad “Izvan memorije”, koji je dio kolekcije i stalne postavke Muzeja novca Narodne Banke Srbije (što predstavlja poseban segment ovog rada), a na 12. istanbulskom bijenalu biće izložen u odjeljku bijenala "Untitled" (History). Rad sa kojim se Lagator Pejović predstavlja nagrađen je internacionalnom nagradom za savremenu umjetnost 24. memorijala Nadežde Petrović 2007. godine.

Lagator Pejović

Njemačka istoričarka umjetnosti, kustos i kritičar Astrid Vege, kaže da se “ Izvan memorije” može shvatiti kao knjiga koja izaziva nizom semantičkih rezonanci uključujući ekonomske, muzejske, rodne kao i onih koje se tiču nacionalne istorije.

Korišćenjem apoena od 200 dinara kao glavnog materijala ove knjige-objekta, Irena Lagator usmjerava pažnju na status koji Nadežda Petrović posjeduje, kao i na njeno prisustvo u savrmenoj recepciji.

Petrović je inače prva žena čiji portret stoji ne kao alegorija već kao individua na banknoti bivše Jugoslavije, i to je indikator njenog značaja kao osobe od nacionalne važnosti.

Bonus video: