Kolaković sa Srbijom na krovu Evrope, Miljković MVP

Izabranici crnogorskog stručnjaka Igora Kolakovića savladali su večeras u Beču selekciju Italije 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24).
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2011. 18:25h

Mimo prognoza i očekivanja, Srbija je na krovu Evrope, sa svih šest pobjeda, a Rusija, prvi favorit šampionata u Austriji i Češkoj, ostala je bez medalje na Evropskom prvenstvu – ovo je rezime večeras završenog 27. kontinentalnog prvenstva odbojkaša, koje je donijelo veliko slavlje srpskim igračima.

Srbiju je do zlata sa klupe predvodio najtrofejniji crnogorski odbojkaški stručnjak Igor Kolaković, dok je na terenu jedan od najboljih bio Miloš Nikić, rođeni Budvanin i bivši igrač Budvanske rivijere…Najsjajnije odlične su osvojili i još neki igrači koji su nosili dres crnogorskih klubova – Vlado Petković, Saša Starović (Budućnost) i Dragan Stanković (Budvanska rivijera)…

“Došli smo da igramo od utakmice do utakmice, a dobili smo ih sve i mislim da je to najbolji pokazatelj šta smo ostvarili i zbog čega smo došli u Beč, iako smo na neki način osporavani. Ali, prevazišli smo i naša očekivanja, naše snove, i uzeli zlato. Momci koji su osporavani na svakom koraku, nakon odlaska zlatne generacije, došli su do toga da mogu da slave, da budu ponosni, na izuzetan rezultat koji su napravili u Beču”, kazao je nakon meča Kolaković.

Srbija je u finalu u Beču, pred skoro 10 hiljada navijača, nadvisila Italiju sa 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24), nakon 113 minuta igre. S obzirom da su u finalu, nakon pet uzbudljivih i neizvjesnih setova savladali Rusiju, dok su Italijani nekoliko sati ranije u tri seta završili posao sa Poljskom, uspjeh Miljkovića i drugova dobija još više na značaju. “Orlovi” su u ovom meču izvukli posljednje atome snage, i zahvaljujući velikoj želji i borbenošću stigli do zasluženog zlata, do kojeg su došli pobjedama protiv Turske, Slovenije, Austrije, Francuske, Rusije i Italije…

Nikić: Žao mi je što nije još potrajalo

“Ja sam još pod utiskom meča sa Rusijom, tek treba da shvatim da smo pobijedili i u finalu. U polufinalu je bila prava utakmica, protiv Italije smo odradili onako kako se to očekivalo od nas. Žao mi je što je šampionat kratak, što nema još utakmica, jer bismo mi pobijedili još ovoliko utakmica”, kazao je Miloš Nikić.

Na početku prvog seta ekipe su se smjenjivale u vođstvu, da bi pri vođstvu Srbije od 10:9 selekcija Italije napravila seriju od 5:0 za vođstvo od 14:10. Srbije se nije oporavila od tog minu udara, italijani su zadržali četiri poena prednosti na drugom tehničkom tajm-autu (16:12), a na 20:15 i prelomili set.

U drugog seta krenula je druga priča na terenu – Srbija je odmah na startu povela 5:2, Italija je iznednačila na 6:6, i držala priključak do 9:8. Srbija je potom vrlo brzo otišla na 19:9, potom i na 20:15, i onda rutinski privela meč kraju.

Serija aseva Terzića

Kada su “orlovi” u trećem setu poveli 13:8, činilo se da će lako do vođstva od 2:1. Italijani se, međutim, nijesu predavali,uhvatili su priključak na 17:17 i držali egal do 23:23. Kolaković je tada uzeo taj-aut, nakon kojeg je Nikola Kovačević osvojio poen iz prvog napada za prvu set loptu. Selektor Srbije je napravio odličnu taktičku izmjenu, uveo je na servis Miloša Terzića, koji je osvojio as poen, istina uz pomoć mreže, za vođstvo Srbije od 2:1.

Italija je bolje počela četvrti set, uz vođstvo od 9:5 i 13:9, ali je Srbija iznjednačila na 13:13. “Azuri” su kod 17:14 ponovo imali tri poena prednosti, ali su ga brzo prokockali, i zbog protesta (16. poen je Srbija osvojila nakon žutog kartona koji je zaradio selektor Italije Beruto, koji je smatrao da je smeč Nikića bio u autu). Ipak, rezultatska klackalica je trajala do samog kraja, Italija je prva imala set loptu na 24:23, ali je odmah neutralisao Kovačević. Potom je Miljković realizovao kontru za meč loptu, a tačku na meč je stavio novim asom Terzić, koji je ponovo ušao zbog servisa, ovoga puta bez pomoći mreže…

“Na početku meča se osjetilo da imamo presiju, jer bili smo blizu, a vjerovatno još daleko od osvajanja trofeja. Bili smo svjesni da će utakmica biti duga. Istina, nismo imali onu energiju kao protiv Rusije. Mislim da smo u finalu biti izuzetno uporni, i vjerovali smo u konačnu pobjedu, ali nismo imali potrebnu energiju za konačan ishod. Međutim, odigrali smo kad je bilo najpotrebnije, igrači sa klupe su, u stvari, dali pečat pobjedi, napravili su čudo. Pitanje je kako bi završili utakmicu da nije bilo njih, i ja sam izuzetno srećan zbog toga”, zaključio je Kolaković.

Na kraju, Miljković je bio najbolji pointer u ekipi Srbije sa 18 poena, Kovačević je ima 14, Nikić i Podraščanin po 10. U poraženom timu istakao se Savani sa 20 poena, Lasko je dodao 16, A Mastranđelo 13.

Rusija je, očigledno, bila toliko dutučena porazom od Srbije u polufinalu, da u meču za bronzu nije uspjela da parira Poljacima, koji sun a kraju slavili 3:1 (25:23, 18:25, 25:21, 25:19).

Kurek je predvodio Poljake do pobjede sa 23 poena, Kubiak je imao 18, a Jaroš 15. Kod Rusa jedini na nivou bio je korektor Mihajlov sa 25 poena.

Ivan Miljković MVP

Za najboljeg igrača šampionata (MVP) proglašen je 32-godišnji korketor Ivan Miljković, kapiten Srbije nakon povlačenja iz reprezentacije Nikole Grbića, jedini igrač u ovom sastavu koji bio u sastavu reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila titulu prvaka Starog kontinenta 2001. godine u češkoj Ostravi. Interesantno, i tada je bio MVP šampionata…

Još dva priznanja pripala su igračima iz srpske selekcije - Marko Podraščanin je najbolji bloker, dok je najbolji primač Nikola Kovačević.

Rus Maksim Mihajlov najbolji je poenter, Italijan Andrea Bari libero, a Poljak Bartoš Kubek server. Italijanski reprezentativac Dragan Travica (sin bivšeg selektora Srbije i Crne Gore Ljubomira Travice) proglašen je za najboljeg tehničara šampionata.

Kolakoviću prvo zlato

Nakon trofeja u Budućnosti i Bledu, te srebrnih i bronzanih medalja sa reprezentacijom, konačno je osvojio i najsjajnije odličje u trenerskoj karijeri – Podgoričanin Igor Kolaković je na najbolji način krunisao skoro deceniju i po trenerskog rada, a uspjeh u Beču je potvrdio da je stasao u red vrhunskih evropskih i svjetskih stručnjaka.

Nakon što je tri godine proveo na klupi SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore kao pomoćnik Ljubomira Travice, Igor je u oktobru 2006. godine, nakon povlačenja Travice, izabran za selektora SCG, neposredno pred početak Svjetskog prvenstva u Japanu, na kojem je osvojio četvrto mjesto (u meču za bronzu bolja je bila Bugarska).

Do zlata na EP, Kolaković je osvojio bronzu na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Italiji, bronzu na EP u Rusiji 2007. godine, te dva srebra (2008, 2009) i bronzu (2010) u Svjetskoj ligi.

Sa ekipom Budućnosti ima tri titule i Kup u bivšoj državi, te dvije titule i tri Kupa u nezavisnoj Crnoj Gori. Sa slovenačkim Bledom je u protekloj sezoni osvojio duplu krunu u Sloveniji, i trofej u Srednjeevropskoj ligi.

Konačan plasman:

1. Srbija

2. Italija

3. Poljska

4. Rusija

5. Slovačka

6. Bugarska

7. Francuska

8. Finska

9. Slovenija

10. Češka

11. Turska

12. Estonija

13. Belgija

14. Portugal

15. Njemačka

16. Austrija

Galerija

Bonus video: