Rusija poražena, Srbija u finalu

“Ovo je nevjerovatan uspjeh, mislim da ni sami nismo svjesni koliko je ovo veliko, igrati finale, a u polufinalu savladati Rusiju”, kazao je selektor Srbije, Igor Kolaković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 18:55h

Kapiten Ivan Miljković je prije početka šampionata govorio da je za Srbiju šesto mjesto realnost. Jedan od najboljih korektora svijeta, posljednji Mohikanac zlatne olimpijske generacije, očigledno je potcijenio sebe i svoje saigrače, ili je, pak, htio da zavara protivnike. Tek, odbojkaši Srbije igraće u finalu 27. Evropskog prvenstva u Austriji i Češkoj, nakon večerašnje sjajne pobjede u polufinalu protiv Rusije sa 3:2 (25:23, 17:25, 22:25, 33:31, 15:13), nakon 133 minuta igre.

Srbija će u sjutrašnjem finalu (18 časova) igrati protiv Italije, koja je u drugom polufinalu u tri seta detronizovala sada već bivšeg prvaka Evrope, Poljsku sa 3:0 (25:22, 25:21, 25:20), za svega 81 minuta igre.

Imala je Rusija čak četiri meč lopte u četvrtom setu, bila pragu očekivanog finala, s obzirom da je slovila za prvog favorita šampionata. Miljković i drugovi su, međutim, srcem, borbenošću, ali i vrhunskom odbojkom uspjeli da se vrate u život, preokrenu rezultat, i na kraju ostvare veliku pobjedu. Srbija je jedina selekcija bez poraza, Rusi su doživjeli prvi neuspjeh

“Mislim da smo svi više nego presrećni, ovo je fantastična pobjeda, ostvarena u jednoj nevjerovatnoj borbi, sa toliko želje i htijenja... Mnogo toga se dešavalo u završnici četvrtog seta, pa i prvog, dok je početak petog seta bio fantastičan. Znali smo da nećemo baš tako lako doći do kraja, ipak Rusi stigli do 13:13 i ugrozili nas, ali smo mi ipak pobijedili”, kazao je nakon meča crnogorski stručnjak na klupi Srbije, Igor Kolaković.

Meč između Srbije i Rusije je u potpunosti opravdao očekivanja, bio je to, zasigurno, najbolji duel u dosadašnjem toku šampionata. Rusija je u prvom setu vodila 10:5, 13:7, 15:10, ali je Srbija prvo izjednačila na 18:18, a onda kod 24:22 i prelomila set.

Rusija je silovito počela drugi set, povela 6:1 i 8:3, na drugom tehničkom tajm-autu je imala 16:10, i rutinski privela set kraju. Srbija je u trećem setu vodila samo na početku (do 4:3), Rusi su na prvom tehničkom tajm-autu imali tri poena prednosti (8:5), na drugom dva (16:14), a set je odlučen kada su “baćuške” povele 21:16…

Četvrti set je bio nazanimljiviji. Srbija je odlično počela i uglavnom vodila (10:7 je bila najveća prednost), ali su Rusi preuzeli vođstvo kod 21:20. Ipak, Srbija je prva imala set loptu na 24:23, ali ne nije iskoristila. Uslijedio je, onda, maraton, do 31:31, kada je Nikić realizovao prvi napad, a onda je Htej ispucao loptu u aut, pa je Srbija iskoristila petu set loptu i izborila taj-brejk.

Početak odlučujućeg seta pripao je Kolakovićevim izabranicima, koji su poveli 4:1, 7:4 i 10:6. Činilo se tada da je sve gotovo, posebno kada je Srbija stigla do 13:10. Rusija je, međutim, izjednačila na 13:13 i vratila neizvjesnost. Ipak, Muserski je servis greškom donio Srbiji 14. poen, a u sljedećoj akciji je Mihajlov ispucao loptu u aut (Rusi su se dugo bunili jer su smatrali da je lopta dotakla srpski blok), pa je slavlje Srbije moglo da počne…

“Ovo je nevjerovatan uspjeh, mislim da ni sami nismo svjesni koliko je ovo veliko, igrati finale, a u polufinalu savladati Rusiju. Kada stanete naspram Rusije, ne znate kako da ih pobijedite, ali nama se to vrlo često događa. Ovo moramo što prije da zaboravimo, nije to demagogija, ipak nas već u nedjelju čeka finale protiv Italije i možda će nam trebati još bolja igra nego protiv Rusa”, dodao je Kolaković.

Ivan Miljković je bio najbolji pointer u ekipi Srbije sa 28 poena, Nikola Kovačević je dodao 20, a Miloš Nikić 14. U ruskoj selekciji najbolji su bili Mihajlov sa 24 i Htej sa 20 poena.

“Teško je bilo šta reći. Po meni, odigrali smo, stvarno, meč za istoriju. Čudo smo napravili protiv Rusije. Ali, moramo u nedjelju protiv Italije sve to da krunišemo jednom dobrom igrom, pobjedom i zlatnom medaljom, koja je san svih nas”, kazao je Nikić.

Italija je prvi put u finalu nakon 2005. godine, kada je i bila šampion, a ukupno deveti put u istoriji. “Azuri” jure sedmu evropsku krunu.

U 15 časova igra se meč za bronzu, koja je slaba utjeha za Rusiju, koja nikada nije osvojila evropsku titulu nakon raspada bivšeg SSSR.

Galerija

Bonus video: