Kolaković: Rusi su uvijek izazov

"Kada sa njima igramo u egalu, imamo šansi, jer tada, kao favoriti, uvijek imaju dozu presije, i mi smo to znali ranije da koristimo, posebno na posljednjem SP", kaže Kolaković.
83 pregleda 0 komentar(a)
Igor Kolaković, Foto: Www.cev.lu
Igor Kolaković, Foto: Www.cev.lu
Ažurirano: 16.09.2011. 21:48h

U odnosu na prethodno Evropsko prvenstvo u Turskoj, samo su Rusija i Poljska ponovile uspjeh plasmanom u polufinale, dok su Srbija i Italija ponovo u borbi za medalje, kao prije četiri godine u Rusiji.

Da li će Poljaci ostati u trci za odbranu titule, da li će Italija ponovo biti zlatna kao posljednji put 2005. godine, da li će Rusi opravdati ulogu favorita nakon osvajanja ovogodišnje Svjetske lige, može li Srbija crnogorskog stručnjaka Igora Kolakovića do podviga, pitanja su koja će već sjutra dobiti dosta odgovora...

Srbija je u četvrtfinalu eliminisala Francusku (3:1), i zakazala novi duel sa Rusijom u polufinalu (18 časova), kao 2007. godine kada su "baćuške" slavile 3:0.

"Rusi su izuzetan protivnik, inspirativan. Uvijek su izazov za nas, i dosta puta kad stanemo naspram njih ne znamo kako ćemo da ih pobijedimo, ali smo uspijevali to da uradimo. U ovom trenutku oni su, možda, u najboljem ritmu u posljednjih nekoliko godina. Osvajanje Svjetske lige im daje dozu samopouzdanja, kvalitet je apsolutno na njihovoj strani. Ali, opet ćemo pokušati da nađemo način da se borimo protiv njih", kaže Kolaković.

Selektor Srbije ističe da u odnosu na meč sa Francuskom servis mora biti znatno bolji.

"Međutim, strpljenje iz prehodnog meča bi bio recept za utakmicu sa Rusijom. Kada sa njima igramo u egalu, imamo šansi, jer tada, kao favoriti, uvijek imaju dozu presije, i mi smo to znali ranije da koristimo, posebno na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Ako budu imali određenu prednost, teško ćemo ih stizati, jer im onda raste samopouzdanje. S obzirom da je polufinale, iskreno se nadam da će to biti otvoren meč, iako su apsolutno svi aduti na strani Rusije. Ali, kad izađemo na teren postojimo samo oni, mi i mreža. Vidjećemo šta će da bude", dodaje Kolaković.

Srbija je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Italiji savladala Rusiju (3:1) u Firenci, i izbacila je iz borbe za medalju.

"Srbija ima prednost, jer je imala više vremena za odmor. Oni su od starta igrali u Beču, mi u Karlovim Varima, jer su se adaptirali na dvoranu, a to ne igra malo ulogu u mečevima na ovom nivou. Bilo bi bolje da je bilo suprotno. Srbija nam je veliki dužnik sa Svjetskog prvenstva u Italiji, izbacili su nas iz trke za medalju. Moramo da budemo oprezni, iako smatram da su oslabljeni neigranjem Nikole Grbića i Janića, ali je zato tu Miljković. Najzad, Srbi imaju tradicionalno dobru školu odbojke", kazao je kapiten Rusije Taras Htej.

U drugom polufinalu (15 časova) koplja će ukrstiti Poljska, aktuelni prvak Evrope, i Italija, koja se vratila u vrh nakon četvorogodišnjeg posta.

"Mislim da je i to otvorena utakmica, iako, je, po meni, Italija favorit, iz razloga što Poljaci igraju dobro, imaju dobar tim, ali, ipak, na EP ne igraju sa najboljom ekipom. Čini mi se da su Italijani kvalitetniji, ali će, naravno, sama utakmica dati odgovor o pobjednik", zaključio je Kolaković.

Bonus video: