Požar u Komanima još aktivan, vatra ugašena u selu Ćafa

Požar je izbio između Bera i Ćafe na liniji preko četiri kilometra, a jedan dio je otišao prema Krusima.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 09:13h

Veliki požar koji je izbio u petak na području Komana u blizini Podgorice još je aktivan, ali ne ugrožava stambene objekte, rekao je komandir podgoričke vatrogasne jedinice Vidak Đelević.

On je, agenciji Mina, kazao da je dio požara koji se širio prema selu Ćafa u potpunosti ugašen.

"Za sada su na terenu samo vatrogasci, ali očekujemo da nam se tokom dana priključe i avioni", rekao je Đelević.

Veliki požar zahvatio je Komane u petak popodne, a vatra se ubrzo proširila i na sela Baloče i Ćafu.

U selu Baloče, kako se uvjerila i ekipa "Vijesti", vatrogasci su u petak veče ugasili požar koji se približio na 30 metara od kuća.

“Bilo je kritično, a vatrogasci su trebali ranije da dođu i sa još više vozila. Kada se pogledaju Komani sa magistrale, prizor izgleda stravično. Plamen je oko 18 časova prišao kućama, jer je sve suvo i za sekund plane. Veliki problem je što u Baloče nemamo vode i što su ljeti suve slavine, pa ne možemo da gasimo ni crijevima ni iz bistijerni koje su takođe prazne”, kazao je mještanin Predrag Radulović.

Uzrok ljudski faktor?

Njegov rođak Rajo R. Radulović kazao je da se tri mjeseca u cijeloj Crnoj Gori dešava isto: požari čiji uzrok je, prema njegovom mišljenju, ljudski faktor.

"Javili su mi oko 18 časova za požar, a do tada su avioni intenzivno gasili. Vatrogasci su u iščekivanju hoće li biti vjetra i samo se nadamo da se ne proširi vatrena stihija. Sigurno će biti požara do ujutru gdje je kritično, jer bukti na sve strane tako da nam nema spavanja. Očekujemo da će ponovo intervenisati avioni, jer kuće ne možemo zaštiti”, rekao je Radulović.

Panika među narodom

Ekipa vatrogasaca je dežurala u Ćafi, a prema njihovima riječima panika je zavladala među narodom, jer sve gori kao barut.

“Požar je izbio između Bera i Ćafe na liniji preko četiri kilometra, a jedan dio je otišao prema Krusima. Mještani iz desetak domaćinstava su nam pomagali cijeli dan, a moglo bi dosta toga da se ugasi naprtnjačama. Nećemo napustiti ovaj lokalitet dok ne bude potrebno, iako se dešava da nemamo ni ljudstva ni vozila. Moramo da damo maksimum i da odgovorimo na sve pozive koliko smo u mogućnostima. Nadamo se da će svjež vazduh uraditi svoje i da će početi da gasi tokom noći”, rekao je Ranko Racković, rukovodilac grupe u Službi zaštite od požara.

Požar se približio na 150 metara od kuće Slavka Radulovića koji, kako kaže, neće spavati. Prema njegovim riječima, radi se o namjerno izazvanom požaru.

Požari su aktivni i u selima Kupine kod Manastira Morača i Kupus u Kučima.

Galerija

Bonus video: