Mendžer Opštine Budva: Kunić nije rekla da je šoping metoda nezakonita

Tičić tvrdi da je Miroslava Kunić vrednovala prispjele ponude, da je on nije kontrolisao, te da je ona rekla da to ide šopnig metodom
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2011. 17:49h

Aleksandar D. Tičić, menadžer Opštine Budva i v.d. direktor Agencije za planiranje, kazao je u Višem sudu u Podgorici, pred sudijom Valentinom Pavličić u nastavku suđenja za aferu “Zavala” da nije učestvovao u odabiru preduzeća koja će izraditi urbanistički projekat Zavale, već da je to posao kancelarije za javne nabavke.

On je negirao da se njemu žalila službenica za javne nabavke Miroslava Kunić, na predsjednika Rajka Kuljaču, da je nezakonita šoping metoda prilikom odabira naboljeg ponuđača za izradu urbanističkog projekta Zavale, niti mu je poznato da je ona napisala službenu zabilješku o tome.

Svjedočeći 7. septembra, Miroslava Kunić, zaposlena u sektoru za javne nabavke Opštine Budva, rekla je da je upozorila predsjednika Opštine Kuljaču, da nije u skladu sa zakonom o javnim nabavkama da se šoping metodom dodijeli posao izrade urbanizacije poluostrva Zavala, već da postupak treba da ide na tender. Ona je na tom suđenju pojasnila da je Kuljači usmeno ukazala da se krši zakon, ali i napisala službenu zabilješku.

Bilo problema zbog vodosnabdijevanja Budve

Tičić je naveo da je bilo problema zbog vodosnabdijevanja Budve, te da se nije znalo kada će biti završen regionalni vodovod, pa je rješenje bilo da se izgradi fabrika za preradu vode.

“Ja kao v.d. direktor Agencije za planiranje, nisam inicirao da se donese urbanistički projekat za Zavalu. Kuljača je donio odluku da se donese urbanistički projekat Zavale, a nakon toga smo dobili programski zadatak. Što se tiče izbora ponuđača, to je u nadležnosti kancelarije za nabavke. Mi smo vidjeli ko je pobijedio na konkursu. Šef kancelarije za nabavke Kunić me srela u hodniku i pitala da li može da koristi moju kancelariju da otvori pristigle ponuđe, što sam joj dozvolio. Ja sam ulazio i izlazio iz kancelarije. Ona je sačinila izvještaj, nakon čega sam potpisao o izboru ponuđača, jer sam se tu našao”, kazao je Tičić, kojeg je sudija Pavličić opomenula da ne drži ruke u džepovima.

Tičić se ugledao na predsjednika Parlamenta

Tičić koji je sada zaposlen kao savjetnik predsjednika Vlade za kapitalne investicije, kazao je da se ugledao na predsjednika Parlamenta, a sudija dodala da se nalazi u sudu na ne u Parlamentu.

On je u nastavku svjedočenja objasnio da se nije bavio izgradnjom fabrike za preradu vode, te da pretpostavlja da je sav posao oko izgradnje obavio direktor vodovoda Pinjatić, Sekretarijat za investicije Marović i predsjednik Opštine Kuljača, a da li je zaista tako bilo, to će sud utvrditi.

Odluku da se pristupi izradi urbanističkog projekta Zavale, donio je Kuljača

“Znam da je na tenderu posao dobila “Montenegro Osmoza”, ali nisam tada znao da će graditi “Zavala invest”. Odluku da se pristupi izradi urbanističkog projekta Zavale, donio je Kuljača, a to je bilo predviđeno generalnim i prostornim planom. Sa Kuljačom o tome nijesam razgovarao. Nakon toga, Agencija za planiranje je dobila programski zadatak, a to je spratnost, namjenu i ostalo, ali sam postupak izbora ponuđača za izradu urbanističkog projekta Zavale nije u našoj nadležnosti. To je uradila službenica za javne nabavke, da bi se šoping metodom odabrao najbolji ponuđač, i ja se oko toga nisam konsultovao sa Kuljačom”, tvrdi Tičić.

Šoping metoda

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević tražila je da pojasni zašto je potpisao zahtjev za izbor tri ponuđača, na šta je odgovorio da je kancelarija za javne nabavke dabrala najboljeg ponuđača za izradu urbanističkog projekta. Kako je kazao, kacelarija za nabavke ih je obavijestila ko je pobijedio i oni odlučuju da li će posao biti odrađen šoping metodom ili na tenderom.

Tičić tvrdi da je Miroslava Kunić vrednovala prispjele ponude, da je on nije kontrolisao, te da je ona rekla da to ide šopnig metodom

Tičić tvrdi da je Miroslava Kunić vrednovala prispjele ponude, da je on nije kontrolisao, te da je ona rekla da to ide šopnig metodom.

“Ona mi nije rekla da to ne može šoping metodom, nisam lud da potpišem da nije bilo sve zakonito”.

Odgovarajući na pitanja branioca advokata Dragoljuba Đukanovića, Tičić je dodao da je kolegijum, koji sačinjavaju potpredsjednici, svi sekretari sekretarijata i menadžer grada, donijeta odluka da se izgradi fabrika vode, nakon čega je Kuljača potpisao tu odluku.

"Zavala invest" u gotovom platila Opštini 2.850.000 eura

Svjedokinja Irina A. Babina, kazala je da je od 23. decembra 2009. bila direktor u “Zavali invest”. Odgovarajući na pitanja suda da li zna nešto u vezi izgradnje fabrike za desalinizaciju vode i ko je gradio, ona je rekla da joj je poznato tek nakon što je pokrenut sudski postupak.

“Fabrika za preradu vode se nalazi van kompleksa “Zavale invest”. Na osnovu ugovora zaaključenog 23. januara 2008. godine između “Zavale invest” i “Montere Montenegro” počela je da se gradi ta fabrika, tako da mi ništa nije poznato. Ja sam po zanimanju pravnik, pa zato govorim na osnovu papira, a ne raznim pričama. Prije mene je direktor “Zavale invest” bila Natalia Panina, sve do 23. septembra 2009., što se može vidjeti na osnovu izvoda iz centralnog registra Privrednog suda, a u stvari ona je prestala od 23. juna ili jula te godine”. objasnila je ona.

Ja sam po zanimanju pravnik, pa zato govorim na osnovu papira, a ne raznim pričama, kazala je Panina

Sudija je pitala da li zna u vezi plaćanja komunalija koje je “Zavala invest” dugovala Opštini.

“Kako ne bih znala, lično sam potpisala potvrdu. Znam da je “Zavala invest” u gotovom platila Opštini 2.850,000 eura. Na osnovu odluke suda trebalo je da platimo još 4,4 miliona eura, tako da smo 13. oktobra 2008. raskinuli predugovor i predložili da se sastanemo, ali do toga sastanka nije došlo. Čitala sam taj predugovor ali ga nisam sačinjavala”, navela je Babina.

Sve odluke donosi bord direktora

Kako je objasnila, prema statutu Miraksa, odnosno “Zavale invest”, sve odluke donosi bord direktora, a na osnovu odluke predsjednika Lejbmana, koji nije bio samo direktor već i predstavnik osnivača.

Potpredsjednik Opštine Budve okrivljeni Dragan Marović je kazao da je pomenutim preugovorom u članu 4. predviđeno da “Zavala invest” plati 8.365.939,40 eura na ime komunalija, te da je Opština blokirala njihov račun zbog neizmirivanja obaveza tih obaveza.

Svjedokinja je rekla da su joj poznate te obaveze, ali da Lejbman nije dozvoljavao pristup dokumentima.

Panina zaključila poravnanje

Marović je nastavio da je do 20. marta 2009. “Zavala invest” već platila 7.253.000 eura, te da je Panina zaključila poravnanje kojom je preuzela obavezu da plati još 1.650.291,67 eura u dvije rate.

Kada se sve sabere, to je, kako je rekao Marović, 8.914.000 eura, što je za 550 hiljada eura više od ugovorene obaveze. Babina je rekla da nije zaključivala te ugovore, te da nije ovlašćena da bilo šta kaže o tome.

Marović je na kraju dodao da je od 3. novembra 2008. do 20. marta 2009. Opštini uplaćeno 2.850.000 eura, te da po zakonu o građenju nisu bili u obavezi da to plate. Kuljača je naveo da je Opština dva-tri puta blokirala račun “Zavale invest” da bi platili komunalije, te da su ih pitali da li oni misle i kada završavati te objekte na poluostrvu Zavala.

Savjetnik se onesvijestio u sudnici

Mihailo Kapisoda, bivši savjetnik Rajka Kuljače, onesvijestio se u sudnici Višeg suda u toku svjedočenja.

Galerija

Bonus video: