Bosanac za nekoliko eura kupio Šilea na buvljaku

Kustos dr Robert Holzbauer kaže da je zasad dokazano da je slika stara stotinak godina, ali još treba ustanoviti je li joj autor Šile
104 pregleda 0 komentar(a)
Egon Šile slika, Foto: AFP
Egon Šile slika, Foto: AFP
Ažurirano: 16.09.2011. 07:57h

Jedan bi Bosanac koji živi i radi u Njemačkoj preko noći mogao postati milioner.

Naime, muškarac, koji želi da ostane anoniman, slučajno je na buvljaku u Njemačkoj kupio sliku koja možda pripada poznatom austrijskom slikaru Egonu Šileu (1890 -1918).

" Nisam znao ko je autor, ali kad sam došao kući i vidio na poleđini slike potpis, uključio sam internet i ostao šokiran vidjevši da je to što sam kupio za nekoliko eura vrijedno milione" ispričao je Bosanac za Dnevni avaz.

Slika je, sudeći prema motivu i potpisu na poleđini, vjerovatno nastala u ranijem periodu Šileovog stvaralaštva, ali je pobudila zanimanje stručnjaka s obzirom na to da je nedavno jedna njegova slika prodana u Londonu za astronomskih 30 miliona eura.

Na uljanoj slici nalazi se par u brodu koji izvlači mrežu, oslikavajući tegobu života. Stručnjaci kažu da bi ova slika mogla pripadati seriji Šileovih slika brodova.

Kustos dr Robert Holzbauer kaže da je zasad dokazano da je slika stara stotinak godina, ali još treba ustanoviti je li joj autor Šile.

Dok se čeka nalaz stručnjaka, potencijalnom milioneru – vlasniku slike – javio se i jedan od najvećih kolekcionara i vlasnik velikog broja Šielovih slika u Americi, koji je već iskazao interes za sliku.

Bonus video: