Izložba "Dodir vatre": Skromna priča o neiscrpnom bogatstvu civilizacija

U postavci izložbe u Herceg Novom, osim 20 štampanih panoa sa fotografijama i tekstom, izložena su i tri eksponata iz arheološke zbirke Gradskog muzeja Mirko Komnenović
108 pregleda 0 komentar(a)
izložba Dodir vatre, Foto: Galerija Josip Bepo Benković
izložba Dodir vatre, Foto: Galerija Josip Bepo Benković
Ažurirano: 21.04.2018. 14:24h

Izložba “Dodir vatre“ otvorena je u petak veče u galeriji Josip Bepo Benković.

Autori priče o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore su arheolozi Miloš Živanović i Dragan Radović, koji je i otvorio izložbu.

“Izložba je nastala kao plod istraživanja u Muzeju grada Podgorice, koja su bazično bila vezana za arheološki lokalitet Duklja. Kako su istraživanja tekla, tematika se širila tako da smo cijelu izložbu posvetili najvećem dijelu stakla koje se čuva u muzejima, ali, nažalost, više u depoima u Crnoj Gori. Zašto smo se odlučili baš za staklo? Priča o staklu u Crnoj Gori, je priča o arheologiji u Crnoj Gori. Vjerovatno vam je poznato da je negdje u drugoj polovini XIX vijeka na pazaru, na pijaci u Skadru kupljena jedna staklena zdjela kojoj je tada dato ime, a i sada je poznata kao Podgorica cup ili Podgorička čaša. Od te prelijepe srednjovjekovne, ustvari ranohrišćanske staklene posude, krenula je priča o arheologiji u Crnoj Gori. Tada se u Evropi čulo za Diokliju ili Diokleju, čak se mislilo i dugo se tražio dokaz da je to rodno mjesto Dioklecijana”, kazao je Radović.

Radović je istakao da je ova izložba skromna priča o neiscrpnom bogatstvu civilizacija koje su postojale na našem prostoru.

“Duklja je dala ogroman broj predmeta od stakla koji se čuvaju u našem muzeju od te Podgoričke čaše, kasnije od Budvanske nekropole koja je istraživana prije Drugog svjetskog rata, preko istraživanja u Kominima u kojima je otkrivena Dijetreta – jedna od najljepših staklenih posuda uopšte u svijetu. Sva ta istraživanja su doprinjela da se u crnogorskim muzejima nađe ogroman broj predmeta od stakla, ali nažalost većina nije vidljiva javnosti”, kazao je Radović

“Na izložbi u Podgorici posjetioci su bili u prilici da i uživo vide pojedine eksponate, međutim zbog stanja u kojem se nalaze, zbog njihove krhkosti, nije preporučljivo da se kreću. Neophodna su posebna pakovanja i bezbijedni uslovi transporta da bi se sačuvali, jer postoji velika mogućnost oštećena. Zbog toga smo se odlučili na ovaj vid prezentacije putem panoa”, objasnio je direktor JU Muzeji i Galerije Podgorice Sead Đokaj.

U postavci izložbe u Herceg Novom, osim 20 štampanih panoa sa fotografijama i tekstom, izložena su i tri eksponata iz arheološke zbirke Gradskog muzeja Mirko Komnenović. Riječ je o antičkom balsamarijumu iz Risna iz rimskog perioda, perli od staklene paste iz gvozdenog doba nađenoj u Glogoviku i staklenoj boci iz Ribarica, iz perioda od 1700 do 1850 godine.

Izložba će biti otvorena do 10 maja.

Bonus video: