Porodici Raičević vatra progutala i novac za liječenje 11-godišnjeg sina

"Ovo jeste bila stara kuća, ali u ovih 110 kvadrata sve je bilo novo i renovirano i sve je nestalo u plamenu za 15 minuta, sve je đavo ponio"
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 18:01h

U kući Raičevića koju je sinoć progutala vatrena stihija živjela je šestočlana porodica, Milovan Raičević sa suprugom, dva sina i roditeljima.

Raičeviće smo danas zatekli ispod vedrog neba, kako sa zgarišta kuće uz pomoć rodbine i prijatelja otklanjaju tragove nevolje koja ih je zadesila.

Noć su, kako su kazali proveli kod Milovanove babe, izuzev njegovog oca Milana koji je do jutra bio pored zgarišta.

Ovo jeste bila stara kuća, ali u ovih 110 kvadrata sve je bilo novo i renovirano i sve je nestalo u plamenu za 15 minuta, sve je đavo ponio

“Čitav život i čitav moj radni vijek uložen je ovdje, a radim od 1986. godine i pokušavao sam da uredim kuću i opremim je stvarima koje moj otac nije mogao da kupi ranije. Ovo jeste bila stara kuća, ali u ovih 110 kvadrata sve je bilo novo i renovirano i sve je nestalo u plamenu za 15 minuta, sve je đavo ponio. Izgorjelo je sve što smo imali, ostalo je samo malo dječje robe, ali i to smrdi na paljevinu”, priča Milovan.

Materijalna šteta je velika, a Raičevići nemaju mogućnost da sami obezbjede makar osnovno mjesto za stanovanje.

“Znam da nisam jedini koji ima štete, ali u opštini Danilovgrad vjerovatno jesam. Posjetili su nas potpredsjednik Opštine Vidoje Pavićević i opštinska delegacija i uručili nam 1.000 eura za prvu pomoć, a rečeno nam je da će kad se predsjednik Opštine Branislav Đuranović vrati sa službenog putovanja vidjeti da nam pomognu još nešto. Dolazili su i iz Crvenog krsta i napravili popis stvari koje su nam neophodne, a i iz preduzeća u kom ja radim, ŽICG”, priča Milovan.

Novac za liječenje nestao u plamenu

Krajem mjeseca Milovan sa jedanaestogodišnjim sinom Nikolom koji se već sedam godina liječi od teške bolesti treba da ide na kontrolu u Beograd. Novac koji su roditelji čuvali za to, 2.000 eura, nestao je u plamenu.

“Svaki naš odlazak u Beograd je skup, u početku njegove bolesti imali smo pomoć, ali posle toga nismo imali ni od države ni Opštine, ni od koga. Mada, ja nisam ni tražio pomoć, jer me je bilo sramota. Kad se napiše nekome zahtjev, on vam uplati 100 eura, a sa tim ne možemo ni kartu da platimo. Nikola nosi tumor koji nije operisan i dva puta godišnje moramo ga voditi na kontrolu”, priča Milovan.

I druga noć u tuđoj kući

Raičevići će i ovu noć provesti u tuđoj kući, a Milovan kaže da sad zna da su svi kojima je kuća gorjela u nikakvoj situaciji.

Raičevići se nadaju da će prije zime uspjeti da djeci dignu krov nad glavom.

“Nama ni zidovi nijesu ostali, danas kad su dolazili vještaci procjenili su da je šteta totalna i da i ono što je ostalo treba srušiti. Volio bih da nam neko pomogne u materijalu da ozidamo makar do pod ploču, a pare mi ne trebaju, pare ja mogu posle sam zaraditi. Znam da je situacija u državi teška, ali vjerujem da država može pomoći da se napravi jedna kuća”, kazao je Raičević.

Galerija

Bonus video: