U okolini Cetinja i dalje gori, mobilni svi vatrogasci

Indeks opasnosti od požara, kako je kazao načelnik Centra za analizu vremena Branko Micev, ovih dana je ekstremno visok
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 17:36h

Svi pripadnici Vatrogasne jedinice Službe zaštite Prijestonice Cetinje i danas su bili prisutni na više lokacija, gdje su požari širih razmjera i dalje aktivni.

Najteža situacija je u mjestima Markovina i Čekanje. Plamena stihija zahvatila je veću površinu šume nadomak Markovine, a usljed moguće opasnosti od širenja požara, pripadnici Vatrogasne jedinice brane više stambenih objekata, te lokalni put.

Vatrogasci i mještani bore se sa požarom širih razmjera i u mjestu Čekanje, koji se širi ka selu Ćeklići. Prema informacijama iz Službe zaštite Prijestonice Cetinje, uzrok požara je ljudski faktor.

Veći požari aktivni su i na nepristupačnom području u Velestovu, odnosno Tisovcu. Riječ je o lokacijama na kojima vatra ne ugrožava domaćinstva, no mještani i pripadnici Vatrogasne službe su u stanju pripravnosti. Požari na području Čeva su, prema posljednjim informacijama, pod kontrolom, a istovjetna je situacija i u Njegušima. Takođe, požari koji su prekjuče zahvatili drvene stubove na dalekovodu Čevo–Bata–Kobilji Do danas su pod kontrolom.

Uništeno 15 stubova

U vatrenoj stihiji, prema dosadašnjim podacima, uništeno je 15 stubova.

Vatrogasna jedinica intervenisala je na više lokacija u gradskom i prigradskom području.

Indeks opasnosti od požara, kako je kazao načelnik Centra za analizu vremena Branko Micev, ovih dana je ekstremno visok.

Indeks opasnosti od požara ovih dana je ekstremno visok

“Slično će biti do nedjelje. U popodnevnim satima u petak, subotu i nedjelju na sjeveru će biti uslova za pojavu kratkotrajne kiše lokalnog karaktera i pojačan razvoj oblačnosti, ali bez osjetnog sniženja temperature. U ponedjeljak i utorak Crnu Goru će zahvatiti hladni talas sa sjevera Evrope koji će usloviti nestabilne vremenske prilike sa kišom, grmljavinom i kratkotrajnim pljuskovima, a moguće su i izolovane kratkotrajne vremenske nepogode. Temperatura će pasti za oko deset stepeni”, kazao je Micev.

On je istakao da se nikada nije desilo da su u septembru toliko visoke temperature, dodavši da su oborene vrijednosti visokih temperatura u posljednjih 50 - 60 godina.

Galerija

Bonus video: