Smijeh povećava toleranciju na bol

Grleni smijeh ublažava bol jer tada tijelo emituje enzime endorfine koji izazivaju blagi osjećaj euforije i djeluju kao prirodni analgetici, piše u danas objavljenoj britanskoj studiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 19:32h

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu su u laboratoriji ispitivali reakciju na bol dobrovoljaca koji su gledali inserte iz komičnih serija "Mr. Bin" i "Prijatelji" ili, kao kontrast, ozbiljne dokumentarne emisije o golfu i životinjama. Kod ispitanika je bol izazivala hladnoća iz posude za hlađenje vina ili podvez stegnut do granice podnošljivosti.

Drugi test sproveden je na pozorišnom festivalu u Edinburgu nad dobrovoljcima koji su gledali komediju ili dramsko djelo. Odmah nakon predstave, kako bi vidjeli smanjuje li smijeh osjećaj boli, pozvani su da se naslone na zid zgrčenih koljena kao da sjede na zamišljenoj stolici.

Četvrt sata grlenog smijeha dovoljno je da se tolerancija na bol poveća za oko 10 posto, utvrđeno je u ispitivanju. Suprotno, gledanje "dosadnih" emisija ili drama nema nikakav učinak protiv bola.

Naučnici su takođe utvrdili da kikotanje ili smijuljenje isto tako nema nikakav učinak protiv bola. U tome je uspješan jedino smijeh "od sveg srca".

Bonus video: