"Komunalna policija bi da mi ubije stoku i meso pošalje ZIKS-u"

Dejan Luković kaže da njegova stoka ne luta po Kavču i ne nanosi štetu drugim ljudima jer je propisno obilježena, kao i da je brat Rajko čuva kada ide na pašu
177 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 18:31h

Dugogodišnji problem stoke koja luta po brdu Vrmac iznad Tivta, kulminirao je intervencijom Komunalne policije Opštine Kotor koja je pokušala da Tivćaninu Dejanu Lukoviću i njegovom bratu Rajku uruči poziv za saslušanje kod načelnika Zorana Vučinovića, zbog načina na koji Lukovići drže stoku.

Tom prilikom došlo je do rasprave između braće Luković i Vučinovića i njegovih saradnika, pa su akteri sukoba davali i izjave u kotorskoj policiji.

„Apsolutno je netačno da sam na bilo koji način provocirao, vrijeđao ili omalovažavao Vučinovića i njegove kolege, kao i da sam prepriječio put njihovom vozilu. Komunalna policija Opštine Kotor stalno meni spočitava da moja stoka luta po Kavču i nanosi štetu drugim ljudima, što nije tačno, jer je moja stoka većinom propisno obilježena i lako se može identifikovati, a moj brat u gotovo svim slučajevima kada pustimo krave na pašu ide sa njima“, kazao je „Vijestima“ Luković, koji živi u tivatskom naselju Bogdašići, na samoj administrativnoj granici između opština Tivat i Kotor.

On ima oko 30 krava i junadi i ne isključuje mogućnost da “možda, ponekad, i neko od njegovih grla uđe u tuđe i nanese štetu“.

Protivi se zahtjevu policije

„Ja sam spreman da za svako moje grlo koje bilo kome od mještana nanese štetu to odmah platim i nadoknadim, a nikako ne pristajem na to što propagira Vučinović – da se stoka ubija na mjestu i njeno meso poklanja Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu“, kazao je Luković.

On se zapitao „sa kojim pravom Komunalna policija Opštine Kotor ulazi na njegov privatni posjed i sa kojim pravom mu lijepe nekakva obavještenja i pozive po kamionu.“

Zbog lijepljenja poziva Komunalne policije Kotor, da se javi na razgovor sa načelnikom Vučinovićem, na njegov kamion koji je bio parkiran „na mome imanju, ali na djelu koji je administrativno na teritoriji opštine Kotor“, Luković se obratio tivatskoj policiji tražeći da oni naprave službenu zabilješku.

Nakon brojnih pritužbi građana koji svakodnevno trpe pravi zulum nesavjesnih vlasnika stoke, odlučili smo da ovoj nepravilnosti konačno stanemo na put.

Ističući da će protiv braće Luković, “zbog načina na koji drže stoku biti naplaćena mandatna kazna”, te protiv Rajka „pokrenut prekršajni postupak zbog ometanja inspektora u obavljanju dužnosti“, odnosno Dejana „krivična prijava zbog ozbiljnih prijetnji koje mu je uputio“, načelnik Komunalne policije Opšine Kotor Zoran Vučinović je „Vijestima“ juče kazao da problem sa manje ili više podivljalom krupnom stokom koja bez nadzora luta Vrmcem i upada u imanja mještana Kavča u kotorskoj i Gradiošnice u tivatskoj opštini, postoji već godinama.

„Nakon brojnih pritužbi građana koji svakodnevno trpe pravi zulum nesavjesnih vlasnika stoke, odlučili smo da ovoj nepravilnosti konačno stanemo na put i to ne samo mi već i kolege iz Komunalne policije Tivta“, kazao je Vučinović, dodajući da će inspektori istrajati u toj akciji, do kraja primjenjujući zakonske odredbe i opštinske propise.

Bonus video: