Otkrijte kako kontraceptivne pilule utiču na pamćenje

Nakon nedjelju dana, od ispitanica se očekivalo da se prisjete te situacije, a rezultati su pokazali da se žene koje piju pilule za kontracepciju jasnije sjećaju priče.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 13:08h

Više od sto miliona žena u svijetu koristi pilule za kontracepciju, a tek je ovo istraživanje naučnika sa Kalifornijskog univerziteta pokazalo šta se u stvari događa u mozgu i na koji način pilule utiču na tip informacija koji se pamti.

Psiholozi kažu da će ovi rezultati doprinijeti dobijanju odgovora na pitanje zašto žene češće pate od posttraumatskog stresa nego muškarci

Primjećeno je i da razlika nije toliko velika u zavisnosti od mjere u kojoj tableta inhibira polne hormone kao što su estrogeni i progesteron da bi se spriječila trudnoća, a za koje je ustanovljeno da su povezani sa memorijom žena.

Ispitanicama su naučnici pokazivali fotografije majke, sina i automobilske nesreće, s tim što je jednoj grupi rečeno da je u nesreći samo slupan automobil, a drugoj grupi rečeno je da se dječak bori za život.

Nakon nedjelju dana, od ispitanica se očekivalo da se prisjete te situacije, a rezultati su pokazali da se žene koje piju pilule za kontracepciju jasnije sjećaju priče, recimo, da se odigrala nesreća, da je dječak odveden u bolnicu gdje mu je operisana povrijeđena noga, dok su se žene koje ne uzimaju pilule jasnije sjećale detalja kao što je činjenica da je na mjestu nesreće bio i hidrant za vodu i slično.

Psiholozi kažu da će ovi rezultati doprinijeti dobijanju odgovora na pitanje zašto žene češće pate od posttraumatskog stresa nego muškarci, kao i rasvjetljavanju razlika u pamćenju koje su zasnovane na polu.

Muškarci obično za pamćenje koriste desnu polovinu mozga i bolje pamte atmosferu od detalja. Ovo istraživanje pokazalo je da žene koje piju pilule za kontracepciju događaje pamte slično muškarcima, dok one kod kojih se ciklus reguliše prirodno više pažnje posvećuju detaljima i za pamćenje koriste lijevu polovinu mozga, piše "Dejli mejl".

Bonus video: