Umro otac pop arta Ričard Hamilton

Hamiltonov najpoznatiji rad je kolaž iz 1956. godine pod nazivom "Šta je to što današnji dom čini toliko drugačijim, toliko dopadljivim?
80 pregleda 0 komentar(a)
Ričard Hamilton, Foto: Metro
Ričard Hamilton, Foto: Metro
Ažurirano: 14.09.2011. 10:27h

Britanski umjetnik Ričard Hamilton, kojeg mnogi smatraju ocem pop umjetnosti, umro je danas u 89. godini.

"Ovo je veoma tužan dan za sve nas i u mislima smo uz Ričardovu porodicu, naročito njegovu suprugu Ritu i sina Roda", izjavio je trgovac umjetničkim djelima i vlasnik galerij Leri Gagosijan.

U saopštenju njegove galerije navodi se da je Hamilton bio "otac pop arta" i "umjetnik kojem nije bilo ravnog po vještini, domišljatosti i trajnosti uticaja".

"Njegov uticaj na nasljedne generacije umjetnika i dalje će biti nemjerljiv", dodaje se u saopštnju.

Nikolas Serota, direktor londonske galerije Tate, rekao je da su Hamiltona uvažavale njegove kolege, uključujući Endija Vorhola, i da je Hamilton iza sebe ostavio "seriju izvrsnih slika, crteža, grafika i ostalih djela koja se bave temama glamura, potrošačkog društva, robe i popularne kulture".

Uprkos svojim godinama, Hamilton je radio do prije nekoliko dana na velikoj muzejskoj retrospektivi svog rada, koja je trebalo da bude predstavljena u Los Anđelesu, Filadelfiji, Londonu i Madridu 2013. i 2014. godine.

Hamiltonov najpoznatiji rad je kolaž iz 1956. godine pod nazivom "Šta je to što današnji dom čini toliko drugačijim, toliko dopadljivim?"

Pojedini istoričari umjetnosti smatraju da ovo djelo označava rođenje pokreta pop umjetnosti

Bonus video: