Arhelolozi kod Bara našli antičko staklo i keramiku

Svakoga dana očekujemo i zvaničnu posjetu ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori, od koje smo dobili veliku podršku, priča arheolog Zagrčanin
0 komentar(a)
podmorje, ronioci, ronjenje, Foto: Bantours.hr
podmorje, ronioci, ronjenje, Foto: Bantours.hr
Ažurirano: 14.09.2011. 09:42h

Podvodna istraživanja u uvali Bigovica kod Bara donijela su nova otkrića na tom lokalitetu, čuvenom po bogatstvu arheoloških nalaza.

"Pronašli smo začuđujuće veliki broj antičkog stakla, srednjovjekovnog slikanog posuđa, kao i veliki broj antičkog materijala. Radni prostor smo smjestili u muzej, tako da ekipa poslije ronjenja svakog dana ostaje na dokumentovanju pronađenog, sve do 20:00, što je 12 sati neprekidnog rada pod vodom i ispred računara", rekao je arheolog Mladen Zagarčanin, prenosi Bar info.

Fali institucija

Istraživanje je organizovano pod pokroviteljstvom Univerziteta Sautempton u Velikoj Britaniji i JP Kulturnog centra Bar

"Takođe, svakoga dana očekujemo i zvaničnu posjetu ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori, od koje smo dobili veliku podršku i veze sa budućim mecenarima", priča Zagrčanin.

"I ove godine pomoć su nam pružili Ministarstvo kulture i Opština Bar, što je napokon potvrdilo riješenost da i mi izađemo iz anonimnosti, i napravimo instituciju koja će biti oslonac očuvanja i istraživanja crnogorskog podmorja. Pravo je vrijeme za to, možda i pretposljednja ura, a izboriti se da to upravo bude Bar - bila bi velika nagrada za čitavi grad".

Na brodu vlasnika Željka Dragutinovića, mjesto su našli istraživači: dr Athena Trakadas (USA), dr Ania Kotraba Morley (Poljska), Kostas Alexou (Grčka), Peter Cambel (Danska), Matt Dames (USA), Ailica Boyle (USA), Mike Morley (Engleska), Ziad Ahmad Morsy (Egipat), Charles Le Quesne (Enlgeska), Miloš Lutovac (Srbija), Petra Zdravković (Crna Gora), Dušan Medin (Crna Gora), Nemanja Čavlović (Crna Gora), Nemanja Radunović (Crna Gora) i Zagarčanin.

Istraživanje je organizovano pod pokroviteljstvom Univerziteta Sautempton u Velikoj Britaniji i JP Kulturnog centra Bar - Zavičajnog muzeja.

Bonus video: