Pogledajte na Cetinju "Djevojke su lude za samurajima"

Sam umjetnik kazao je „da mu činjenica da se nalazi u zemlji u kojoj ne razumijem jezik i ne zna o čemu se govori, ne predstavlja problem, jer njegova umjetnost govori za njega“
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 15:17h

Izložba pod nazivom “Djevojke su lude za samurajima”, italijanskog umjetnika Renata Ranaldija, otvorena je u galeriji Fakulteta likovnih umjetnosti “42°” na Cetinju.

Izložbu je otvorio rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović, koji je kazao da poseban značaj ima činjenica da se u ovoj cetinjskoj galeriji izlažu i radovi značajnih stvaralaca regiona.

"Na ovaj način počinje ostvarivanje ciljeva programa artist in residence, koji omogućava inostranim umjetnicima da borave i stvaraju na Cetinju. Takva razmjena kreativnosti na najbolji način upotpunjuje stvaralačku snagu naših umjetnika i donosi svježinu našem umjetničkom prostoru. Uvjeren sam da ćemo u izloženim radovima Renata Ranaldija, jednog od vodećih modernih umjetnika Italije, uspjeti da doživimo dio njegovog kreativnog promišljanja i inspiracije tokom posjete Crnoj Gori", kazao je Miranović.

Za gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića, izložba Renata Ranaldija je prilika da se naglasi, da će Cetinje u cilju daljeg jačanja kulturnog identiteta nastaviti da podržava i pomaže sve kulturne inicijative koje potiču od strane FLU, odnosno Univerziteta Crne Gore.

Sam umjetnik kazao je „da mu činjenica da se nalazi u zemlji u kojoj ne razumijem jezik i ne zna o čemu se govori, ne predstavlja problem, jer njegova umjetnost govori za njega“.

"Oprobao sam se u raznim tehnikama i pokušao da istražujem neke od njih pojedinačno, ali sam zaključio da u umjetnosti to nije moguće zato što je umjetnost tenzija koja se ogleda u svim formama i tehnikama. Ne pratim nikakve tokove jer danas sve ima prolaznost, to jednostavno više nije moguće. Bitno je pronaći pravu tenziju", kazao je Ranaldi.

Bonus video: