Spomen-ploča Milovanu Đilasu otkrivena u Beogradu

Spomen-ploču su otkrili njegov sin Aleksa Đilas i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Predrag Marković
232 pregleda 0 komentar(a)
spomen-ploča Milovan Đilas, Foto: Novosti.rs
spomen-ploča Milovan Đilas, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 13.09.2011. 14:44h

Spomen-ploča Milovanu Đilasu, najpoznatijem komunističkom disidentu bivše Jugoslavije, otkrivena je na kući u kojoj je živio u Beogradu, u Palmotićevoj ulici broj 8.

Spomen-ploču su otkrili njegov sin Aleksa Đilas i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Predrag Marković. Ministar je istakao da je Palmotićeva 8 od adresa za sve one koji su poput Đilasa rizikovali svoju sadašnjost da bi ispravili neke stvari iz prošlosti.

“Za sve njih, pravedne buntovnike, ovo je adresa na kojoj počinje lavirint na kojem su sa jedne strane sporovi, a sa druge, nadamo se, izlazak iz njih”, poručio je Marković.

Spomen-ploču su otkrili njegov sin Aleksa Đilas i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Predrag Marković

Đilas je rođen četvrog juna 1911. godine u selu Podbišće kod Mojkovca u Crnoj Gori. Aktivno je učestvovao u ustanku i Narodnooslobodilačkom ratu u Drugom svjetskom ratu. Bio je član Politbiroa KPJ i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Poslije rata je obavljavao visoke partijske i državne funkcije, a 1954. je smijenjen sa položaja predsjednika Savezne skupštine i isključen iz partije zbog tekstova u beogradskoj “Borbi” u kojima se zalagao za demokratizaciju i liberalizaciju jugoslovenskog društva. U dva navrata je osuđivan i u zatvoru je proveo ukupno 11 godina.

Najznačajnija djela Milovana Đilasa su “Besudna zemlja” (1958), “Nova klasa” (1961), koja se smatra jednom od najuticajnijih političkih knjiga XX vijeka, zatim “Razgovori sa Staljinom” (1962), “Sjećanje jednog revolucionara” (1975), “Druženje sa Titom” (1981) i druga. Umro je 1995. godine u Beogradu.

Bonus video: